Razgovor sa Esafom Levićem, direktorom Muzeja istočne Bosne Tuzla

Već ste mogli pročitati o Muzeju istočne Bosne Tuzla i problemima sa kojima se suočava. Ponovo sam posjetila muzej i prenosim vam razgovor sa direktorom muzeja Esafom Levićem koji je na toj funkciji od 2014 godine.

IMG_20160521_194134
image-4856
Na izložbi „Dragiša Frifković svom gradu“

Za početak nam recite nešto o Muzeju, koliko ima zaposlenih i koje su Vaše aktivnosti?

Muzej istočne Bosne Tuzla osnovan je 1947. godine i posjeduje preko 30.000 eksponata, koji svjedoče o kontinuitetu života na ovim prostorima od neolita do savremenog doba. Od osnivanja do danas, Muzej nikada nije imao odgovarajući vlastiti objekat, a tek smo nedavno završili radove na izložbenom prostoru u glavnoj zgradi Muzeja, cca 100 m2. U cilju postizanja muzejske funkcije, potrebno je nastaviti radove i dovršiti rekonstrukciju preostalog dijela zgrade (prizemlje), u kojem bi bili smješteni muzejski eksponati i omogućena prezentacija kulturno–historijskog naslijeđa istočne i sjeveroistočne Bosne. U Muzeju je zaposleno šest osoba, a od decembra imamo i dva pripravnika.

Na koji način se postavke koje imate održavaju i iz kojeg perioda potiču?

Pored navedenog, novopripremljenog, izložbenog prostora, imamo i izložbeni prostor u centru grada. To je Biološka zbirka. Tu su izložene stalne postavke Historijskog, Prirodnjačkog i Umjetničkog odjeljenja, a trenutno su izloženi i eksponati Arheološkog odjeljenja koji se odnose na srednjovjekovni period. Izložbenim postavkama smo otvorili pristup sadržajima Muzeja istočne Bosne Tuzla, o čemu svjedoči interes različitih socijalnih grupa, posebno mladih, koji se ogleda u posjeti učenika 60 škola i preko 3000 posjetilaca od oktobra 2015. godine kada smo završili rekonstrukciju Biološke zbirke i otvorili izložbene prostore za javnost.

Da li Vam neko pomaže u Vašem radu i na koji način? Da li su to u pitanju donacije od nevladinih institucija, drugih muzeja, instituta i da li se događa da Vam građani donesu neki predmet koji datira iz davne prošlosti, a da je vrijedan da se izloži u Vašem muzeju?

Osnivač JU Muzej istočne Bosne Tuzla je Skupština Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, naši finansijeri su Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona. Što se tiče drugih izvora finansija, redovno pratimo javne pozive drugih nivoa vlasti i međunarodnih i nevladinih organizacija, popunjavamo aplikacije i uspijevamo osigurati sredstva za realizaciju naših projekata. Samo u protekloj godini uspjeli smo osigurati sredstva za rekonstrukciju dva izložbena prostora, gore spomenuta, a uz to smo realizovali i devet muzejskih izložbi. Uz navedeno, želim naglasiti i da nas Grad Tuzla podržava kroz grant sredstva na godišnjem nivou. Kada je u pitanju kontakt sa građanstvom, on je stalan i veoma plodan tako da naše zbirke redovno obogaćujemo vrijednim predmetima iz naše prošlosti.

Sa kojim kulturnim institucijama sve sarađujete?

Saradnja sa drugim institucijama kulture, kako u Tuzli tako i u Bosni i Hercegovini i inostranstvu je na visokom nivou još od ranije, imamo mnogo potencijala za zajedničke projekte, mnogi su skupa u prošlosti realizovani, mnogi su i sada pokrenuti, ali više detalja će biti dostupno kada se bude sve to realizovalo.

U kojoj mjeri građani posjećuju Muzej i šta je ono što ih najviše zanima?

Ranije sam naveo da smo od oktobra 2015. godine, od završetka rekonstrukcije i adaptacije Biološke zbirke, imali posjete učenika 60 škola i preko 3000 posjetilaca. Učenici do petog razreda su najviše zainteresovani za postavku Prirodnjačkog odjeljenja, učenici od petog do devetog razreda više vole postavku Historijskog odjeljenja, dok su oni stariji više okrenuti ka postavkama Arheološkog, Etnološkog i Umjetničkog odjeljenja.

Koliko je javnost upoznata sa stanjem muzeja?

Mediji prate naš rad i o tome obavještavaju javnost, a veoma nas raduju pozitivne reakcije na naše aktivnosti, pohvale koje nam pristižu i podrška koju nam pružaju.

Koliko je potrebno sredstava za adaptaciju zgrade, jer koliko znamo to je bila stara bolnica?

To je objekat stare Interne bolnice, kojeg je Opština Tuzla 2004. godine dodijelila JU Muzej istočne Bosne Tuzla na trajno korištenje. Projektna dokumentacija je pripremljena, jedan dio poslova je urađen, za jedan dio poslova smo popunili određene aplikacije te čekamo odgovore. Sama rekonstrukcija po projektnoj dokumentaciji je veoma skupa zbog obima poslova koje je neophodno uraditi.

Gdje se sve nalaze eksponati iz muzeja?

Pored ranije navedenih prostora, imamo još dva prostora u Gradu Tuzla na raspolaganju.

Vrši li muzej neka istraživanja, ako ne, ima li u planu neke projekte za naredni period?

Što se tiče istraživanja, ona su stalna i sastavni su dio naših dnevnih radnih aktivnosti. Trenutno smo najviše koncentrisani na istraživanje arheološkog materijala iz neolita, a koji je pronađen u Gornjoj Tuzli 2009. godine. Očekujemo nova saznanja o načinima dobijanja soli.

Šta bi za grad Tuzlu značilo da ima savremeni muzej, i koliko gradska vlast ulaže vlastite napore da se on obnovi?

Ovo je pitanje za Gradsku upravu. U Budžetu Grada Tuzla za 2016. godine, kako je navedeno u Službenom glasniku Grada Tuzla, postoji stavka JU Muzej istočne Bosne Tuzla, ali iznos koji je eventualno planiran za ulaganje nije naveden. Već sam ranije istakao da Grad Tuzla, kroz grant, podržava rad Muzeja sa 5.000,00 KM na godišnjem nivou.

Na kraju neka poruka ili poziv našim čitateljima da dođu ili posjete izložbe.

Izložbeni prostori JU Muzej istočne Bosne Tuzla, u Džindić mahali br. 21 i Turalibegovoj do br. 8, su otvoreni za posjete svakim radnim danom od 1000 do 1400 sati. Dobrodošli posjetiti nas i razgledati gore navedene stalne i povremene izložbe.

Više o muzeju možete pročitati OVDJE

 

The following two tabs change content below.

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *