Otkriće grobnice kraljice Nefertiti?

1111111111111111111111
http://cdn.images.express.co.uk/

Nove, uzbudljive arheološke vijesti se nastavljaju. Uzimajući male dijelove informacija koje imaju, i spajajući komade slagalice, arheolozi pokušavaju odgovoriti na stara pitanja poput- odakle smo došli i ko smo mi?

Iako smo još uvijek miljama daleko od takvog znanja, dr.Nicholas Reeves, ugledni arheolog sa Sveučilišta u Arizoni vjeruje da nas može odvesti korak bliže, tvrdeći da ima tačnu lokaciju grobnice kraljice Nefertiti. Kako je ona jedna od najpoznatijih ženskih figura u pisanoj ljudskoj historiji, otkriće njenog groba bi bio jedan od najznačajnijih arheloških nalaza stoljeća.

Ko je bila Nefertiti?


Nefertiti
 (c. 1370. pr. Kr. – c. 1330. pr. Kr.) je bila supruga egipatskog faraona Amenhotepa IV. Legenda kaže da Egipat nije iznjedrio takvu ljepotu, a samo njeno ime znači, „Savršena“. Njeno  lice je  krasilo hramove diljem zemlje, no ipak je isčezla sa historijske scene, poput fatamorgane. Nefertiti je jedna od najčudesnijih ženskih ličnosti, u historiji Egipta. Bilo je mnogo važnih kraljica, ali među svima njima, ona se ističe kao neko vrlo poseban. Kažu da niko nije nadmašio Nefertitinu moć. Imala je veliku ulogu u politici i religiji u 14. stoljeću prije Krista.

Ko je bio Tutankamon?

Kada je došao na prijestolje imao je oko 8 godina. Vjerovatno je bio oženjen za jednu od Nefertitinih kćerki, eventualno njegovu polusestru. Bio je jedanaesti kralj 18. dinastije (16. – 13. stoljeća pne), koji je vladao devet godina i umro kad je imao oko 19 godina. Umro je bez nasljednika. Tutankamon grob je jedinstven ne samo zato što je bio jedan od nekoliko očuvanih od pljačkaša, ali i zbog svog plana, uveliko se razlikuje od ostalih grobnica iz tog perioda. Grobnice su isklesali i iskopali radnici u tebansku planinu (na suprotnoj strani modernog Luxora) tako da su kraljevski ostaci i pogrebni namještaj duboko u planini. Pogrebni materijal koji je otkriven je jedinstven za bilo kojeg kralja. Njegou grobnicu su 1922 godine otkrili Howard Carter i Douglas Berry. Čuvena zlatna maska je izložena u Egipatskom muzeju u Kairu i najimpresivniji je pronađeni komad iz njegove grobnice.

Šta je pronađeno?

Kako to prenosi National Geographic, najsavremenija oprema je sa sigurnošću od 90 procenata pokazala da u Tutankamonovoj grobnici postoji sakrivena komora. Arheolozi su skenirali grob kako bi dokazali svoju pretpostavku da se upravo tu nalazi počivalište kraljice Nefertiti, čija mumija nikada nije pronađena. U Egipatskom muzeju, mnoge mumije su skenirane i identificirane. Od svih trenutno poznatih mumija, niti jedna ne odgovara dobi i stasu Nefertiti. Zbog toga je ona vjerovatno pokopana u skrivenim komorama, naročito jer je umrla prije Tutankamona. Skeniranje zidova je urađeno u novembru 2015 godine, ali je dr. Mahmoud El Damatya objavio rezultate 17. marta 2016 godine. Daljna ispitivanja pokazuju da postoje organski i metalni ostaci iza svake šupljine. To znači da su namjerno stvoreni i pažljivo sakriveni i izmalterisani, a potom ukrašeni kako bi se sakrili od znatiželjnika. Toliko dobro su skriveni da su ležali neotkriveni skoro jedno stoljeće nakon prvog otvaranja grobnice. Britanski egiptolog Nicholas Reeves je izjavio kako su ispitivanja izvedena na sjevernom zidu Tutankamonove grobnice pokazala da postoji jasna razlika između tvrde stijene i nečeg drugog, možda praznog prostora. On smatra kako se iza zida nalazi Nefertitina podzemna prostorija. Pitanje zašto bi uticajna kraljica bila ukopana u susjednoj prostoriji do Tutankamonovog groba možda objašnjava neočekivana smrt kralja sa samo 19 godina starosti i devet godina vladavine, Smatra se kako su svećenici odlučili otvoriti Nefertitin grob, i tamo ukopati faraona, jer nisu imali pripremljen grob za njega. Ako je Tutankamonova grobnica izgrađena pored grobnice od Nefertiti, kako tvrdi dr. Nicholas, to može dodatno objasniti zašto je Tutankamonova grobnica daleko manja u odnosu na grobnice drugih faraona tog vremena.

Može li grobnica kraljice Neferiti otktiti tajne iz egipatske sjenovite prošlosti?

Ako su naučnici doista otkrili njenu grobnicu, ono što je unutra bi moglo promijeniti blisko istočnu historiju. Svaki put kada bi se nešto novo otkrilo u Egiptskoj dolini kaljeva, počela bi nagađanja. Je li to kraljica? Je li konačno pronađena? Pitali su naravno za Nefertiti. Njeno mjesto ukopa nikada nije pronađeno, što predstavlja jednu od trajnih misterija u egiptologiji. Glasine su postale veće nego ikada kada je skeniranje grobnice kralja Tutankamona ukazalo da postoje skrivene komore iza zidova. Javljaju se neizbejžna pitanja povezana sa Nefertiti i da li će arheolozi zaviriti iza zidova i pronaći prostor ispunjen bogatim i blistavim grobnim prilozima od davno izgubljene kraljice. Uzbudljivo je naravno, nagađati o blagu koje bi moglo zasjeniti otkriveno Tutankamonovo blago koje je pronađeno u njegovoj grobnici 1992 godine. No, u svijetu arheologije, to je informacija, a ne zlato.

Prikaz grobnice Credit: http://cdn.lolwot.com/wp-content/uploads/2015/08/discovery-of-tomb-of-nefertiti-may-be-the-most-significant-archaeological-find-of-recent-history-2.jpg
Prikaz grobnice Credit: http://cdn.lolwot.com

Da li je Nefertiti vladala kao kralj?

Kada je Amenhotep umro, Tutankamon nije odmah postao kralj. Neko drugi, tajanstvena osoba, imenom Smenkhkare, je vladala približno dvije godine. Postavlja se pitanje da li je Nefertiti preuzela novi identitet? Možda! Neki stručnjaci vjeruju da je postala mužev suvladar u drugom dijelu njegove vladavine. Kada je on umro, ona je nekako uspjela ostati na prijestolju vladajući kao faraon, uzevši novo ime Smenkhkare. Ne znamo mnogo o ulozi žene u drevnom egiptatskom društvu, ali je većina vjerovatno bila, anonimna supruga i majka. Ako je Nefertiti uzela prijestolje i vladala kao muškarac to je sigurno bilo neobično i neočekivano, ali ne i bez presedana. Ako je Nefertiti bila Smenkhkare, onda ima smisla činjenica da je pokopana u dolini kraljeva, velikom kraljevskom groblju 18. i 19. dinastije. Bila je faraon, nakon svega. Kada je Smenkhkare, ko god-on ili ona bilo, preminuo, kralj Tutankamon je došao na prijestolje.

Zašto je bila pokopana sa Tutankamonom (ili obrnuto)?

Kada je kralj Tutankamon umro, nakon desetogodišnje vladavine, nije postojalo mjesto gde bi se on sahranio. Budući da je izrada kraljevskih grobnica bio mukotrpan proces, možda je Tutankamonovo posljednje prebivališe bilo tek u izradi, a možda nije ni postojalo. Moguće je da je faraon, pokopan u grobnicu koja je bila započeta za nekog drugog, ili je bila samo djelimično završena. U tom slučaju, praznine koje se pojavljuju u posljednjem skeniranju, mogu dovesti do grube konstrukcije. S druge strane, Tutankamon je možda pokopan u grobnici nekoga ko je bio istog, kraljevskog stasa. Ako je to Nefertiti, znači da počiva sa nekim ko je bio i njegova maćeha i tašta. Iz današnje perspektive, čini se kao neobičan preokret sudbine. No, ko zna? U njihovoj neobičnoj porodici, Nefertiti i Tutankamon su možda obožavali jedno drugo kao majka i sin, te je bilo savršeno da provedu vječnost zajedno, odvojeni samo zidom.

Kako će ovo otkriće promijeniti naše razumijevanje drevnog Egipta ?

U Egiptu, zahvaljujući suhoj klimi, ljudski i organski ostaci su izuzetno dobro očuvani. Razumijevanje koncepata i dizajna njihovih pogrebnih običaja pruža uvid u egipatsku kulturu i navike. Očito je da pojedinci poput Tutankamona koji su pokopani u dolini kraljeva uglavnom bili kraljevskog porijekla ili blisko povezani s njom. Kako je egipatsko drevno društvo stvorilo jasnu hijerarhiju, možemo očekivati djela onih koji su bili na vrhu koja su se odrazila na one koji su bili na dnu društvene ljestvice. Podatci će se prilagoditi običnim ljudima, ali arheološki dokazi koji su ovdje skriveni će se graditi na naše razumijevanje i poznavanje cijele civilizacije koja je počela prije više od 5000 godina. To bi moglo biti izvanredno otkriće: ne samo zbog činjenice da tu postoje dragocjeni predmeti i neviđene kreacije, ali najviše jer je to jedinstvena prilika da se razumije na koji su način Egipćani doživljavali smrt. Ovo otkriće će biti snimljeno najnovijom tehnologijom i biti će pitanje koje će zaintrigirati buduće generacije.

 

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *