Muzej istočne Bosne Tuzla i borba za očuvanje kulturne baštine

Uloga kulture i kulturnih institucija u društvu može se najbolje sagledati kroz procese identiteta i socijalizacije društva. Potrebno je više raditi na zaštiti i promociji kulture i kulturnih institucija koje trebaju biti dio identiteta pojedinca, grada ali i države.

Nažalost Tuzlaci, a pogotovo mladi nisu puno zainteresovani za kulturna dešavanja i kulturne institucije, i općenito materijalnu kulturu. Radije će posjetiti folk koncert, nego otići npr. na izložbu ili posjetiti muzej kako bi upoznati historiju, tradiciju i kulturu svog grada.

IMG_20160504_131335
image-4662
započeti radovi na obnavljanju zgrade

Mnogi Tuzlaci nažalost ni ne znaju da u njihovom gradu uopšte postoji muzej. Nakon što sam pitala par osoba da li znaju gdje je muzej odgovorili bi mi sa riječima: a zar mi imamo muzej.  Neki su čuli i znaju za postojanje muzeja ali ne znaju na kojoj se lokaciji tačno nalazi. Iako je zgrada smještena u centru, u neposrednoj blizini historijskog dijela grada. Nažalost muzej do sada nije imao vlastiti objekat i preseljavan je čak 20 puta pa je i zbog toga manje dostupan javnosti. Vrijedni eksponati koji su svjedoci kontinuiteta života istočne i sjeveroistočne Bosne su trenutno smješteni u tri objekta na tri različite lokacije u gradu. Neki su stari i do 7.000 godina ali su izloženi samo u rijetkim prilikama i izvan muzejskih prostorija. Posebno značajni eksponati su oni koji su pronađeni u centru Tuzle, a potvrđuju da je na mjestu današnjeg grada u periodu neolita postojalo sojeničko naselje.

Muzej istočne Bosne Tuzla je osnovan 1947. godine Odlukom Gradskog odbora, kao Muzej narodnooslobodilačke borbe. U maju 1950. godine Muzej je proglašen Zavičajnim, a djelatnost rada se proširila na oblasti arheologije i etnologije. Zbog nedostatka stručnog kadra, neriješenog finansiranja i prostora, Muzej je 1951. godine morao biti zatvoren, a 1953. godine je ponovo počeo sa radom. Početkom 1962. godine, nastavio je djelatnost kao Muzej istočne Bosne u Tuzli, sa zadatkom da istražuje i prikuplja materijal i građu iz oblasti arheologije, etnologije, historije, umjetnosti i privrede na području Tuzle, kao i da vrši istraživanja na susjednim područjima.

Danas je javna ustanova i djeluje kao matični muzej Tuzlanskog kantona. Formirano je pet stručnih odjeljenja: arheološko, etnološko, historijsko, umjetničko i prirodnjačko, kao i stručna biblioteka. Od osnivanja 1947. godine do danas, Muzej istočne Bosne Tuzla se suočava sa radom u otežanim i neadekvatnim uslovima. Općinsko vijeće Tuzla 2004. godine je donijelo Odluku o davanju objekta bivše Interne bolnice na trajno korištenje Muzeju istočne Bosne Tuzla. Radovi na rekonstrukciji zgrade su počeli 2008. godine ali još uvijek nisu završeni.

524621_475027625949873_1848517435_n
image-4663
izvor: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts

Zanimljiva je činjenica da se zgrada muzeja nalazi u zoni slijeganja tla, problemom sa kojim se suočava Tuzla. Mnogi objekti u neposrednoj blizini su izmješteni ili porušeni, ali se zgrada muzeja sačuvala radi drvene konstrukcije. Vrijedni kolektiv muzeja čini sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se muzej obnovio i održavale izložbe.

10371627_567208203398481_4283894767675279208_n
image-4664
prilikom obilnih padavina došlo je do oštećenja krova, izvor: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts

Muzej je pretrpio i oštećenja prilikom  obilnih kiša u maju 2014. godine, a kako bi sačuvali eksponate, kolektiv muzeja ih je premjestio na sigurnije mjesto, a na mjesta prokišnjavanja su postavljali posude kako bi spriječili dalje prodiranje vode u niže spratove.

Jedan od problema sa kojima se suočava muzej je i to da je bio par puta na meti provalnika zbog neadekvatnog prostora. Tom prilikom su iz unutrašnjosti objekta otuđeni predmeti od kulturno-historijske važnosti i neprocjenljive vrijednosti od željeza, bakra kao i oružje iz Drugog svjetskog rata, dakle sve ono što se može lako prodati. Od čega se većini izgubio svaki trag.

zgrada biološke zbirke se nalazi u centru grada
image-4665
zgrada biološke zbirke se nalazi u centru grada

Od 1985. godine u sastavu Muzeja istočne Bosne Tuzla nalazi se i Prirodnjačko odjeljenje, čiji je zadatak da prezentuje javnosti bogatstvo flore i faune šireg područja Tuzlanskog kantona kroz izložbe, predavanja i istraživački rad. U prizemlju  objekta je smještena postavka predmeta i zbirki iz perioda narodnooslobodilačkog rata (od 1941. do 1945. godine). Na prvom spratu se nalazi prirodnjačka izložba tj. eksponati biljnog i životinjskog svijeta. Posjetitelji imaju priliku pogledati postavku eksponata vezanih za rude i minerale koji su karakteristični za Tuzlu i Tuzlanski kanton, kao i kosti mamuta, koje predstavljaju jedan od interesantnijih eksponata.

Povodom ovogodišnjeg dana muzeja, Muzej istočne Bosne Tuzla je organizovao izložbu: “Srednjovjekovni kulturni krajolici sjeveroistočne Bosne” koja je otvorena 18. maja u Biološkoj zbirci. Izložba se sastojala od postera sa fotografijama srednjovjekovnih gradova, stećaka, zatim arheoloških lokaliteta i eksponata sa arheoloških nalazišta sjeveroistočne Bosne.

Povodom Evropske noći muzeja 21. maja je bilo upriličeno svečano otvaranje novog izložbenog prostora u nedavno obnovljenim prostorijama muzeja Istočne Bosne Tuzla i postavka izložbe “Dragiša Trifković svom gradu”. Dragiša Trifković je bio istaknuti vajar i hroničar Tuzle, čija djela predstavljaju izuzetnu vrijednost za ovaj grad. Izložba je nakon dugo godina održana u zgradi muzeja. Raduje činjenica da je na izložbi bio veliki broj posjetilaca koji su mogli vidjeti biste, skulpture i crteže na kojima je bila prikazana prošlost Tuzle.

posljedice prokišnjavanja i sanacija (prije i poslije), prva slika preuzeta sa: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts
image-4666
posljedice prokišnjavanja i sanacija (prije i poslije), prva slika preuzeta sa: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts

Nadam se da će grad Tuzla i svi njegovi stanovnici uskoro još više spoznati značaj muzeja za kulturno – historijsko naslijeđe ali i kao dobru osnovu za dalji razvoj turizma, a da će muzej i dalje uspješno organizovati izložbe kao i da će konačno dobiti pravu muzejsku zgradu. Ovo je jako bitno da bi se sačuvala naša kulturna baština, te prenijela i budućim generacijama jer muzej ima puno toga da ponudi javnosti.

U sljedećem članku vam prenosim razgovor koji je obavljen sa direktorom Muzeja istočne Bosne Tuzla, Esafom Levićem koji nam je rekao nešto više o muzeju i njegovim aktivnostima.

Nešto više o muzeju pogledajte OVDJE 

 

The following two tabs change content below.

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *