Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst vam donosi priču o povezanosti kulturne baštine s planinama u BiH. Riječ je o ostacima malog kaštela iz XIV. stoljeća skrivenog u stijeni. 

image-6363
Foto: Šejla Imamović Zečević

Kaštel, stari grad, kako ga neki nazivaju, se nalazi na obroncima planine Zahor, skriven unutar pećina na nepristupačnoj stijeni, na tromeđi između Busovače, Fojnice i Kiseljaka, iznad sela Ristvić. Zbog svog položaja ubraja se u građevine s najvišom nadmorskom visinom u BiH.

Sagradili su ga franjevci koji su došli u Fojnicu u XIV stoljeću, a služio im je, između ostalog, kao mjesto za neometanu molitvu. Samostan su iskoristili i za skrovište kada je BiH pala u ruke Osmanlija. Tu se skrivao jedno vrijeme i fra Anđeo Zvizdović prije nego je dobio ahdnamu od sultana Mehmeda II Fatiha godine 1463.

Samostan je imao tri prostorije. Do prve se može nekako popeti, do druge ne treba ni pokušavati bez opreme, a treća je zatrpana i nedostupna. Postoje legende da je u trećoj prostoriji skriveno blago, no bolje ga je ne dirati, da ne bi zlo palo na onoga tko ga dirne.

image-6364

Ostaci ovog skrivenog samostana nisu ostavljeni da propadaju samo tako. U tijeku je proces proglašenja Kaštela nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ovaj samostan-grad definitivno to i zaslužuje.

Ukoliko se odlučite posjetiti ovaj samostan, preporučujem vam da idete s nekim tko dobro poznaje ovaj kraj. Samostan je skriven jako dobro u prirodi i možete zalutati, a i naići na medvjeda. Skoro čitav put se može prijeći džipom jer pola puta je makadam, ali sam prilaz samostanu nije lako uočljiv. Staza koja vodi do samostana nije ugazana, strma je i kamenita. Potreban je oprez prilikom spuštanja, ali i povratka nazad. Trud se isplati jer je prizor uistinu predivan. 

The following two tabs change content below.

Helena Bošnjak

mag. filozofije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

“Mladi i baština” – otvorene prijave za ljetnu školu

Otvorene su prijave za sudjelovanje u 18. Međunarodnoj ljetnoj školi “Mladi i baština” (ISSYH – …