Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) – prva istraživačka jedinica za pomorsku arheologiju i podvodnu kulturnu baštinu u Crnoj Gori.

Laboratorija za arheologiju pomorstva osnovana je kako bi se ojačali resursi za sustavna multidisciplinarna podvodna arheološka istraživanja, poboljšala interpretacija arheoloških podataka u Crnoj Gori te implementirao sustav zaštite i valorizacije pomorskog kulturnog nasljeđa.

image-6244

Cilj LAP-a je pozicioniranje Crne Gore na međunarodnoj znanstvenoj mapi nautičke, pomorske i podvodne arheologije primjenom najsuvremenije tehnologije. Pored toga, Laboratorija ima za cilj osvijetliti arheologiju pomorstva i učiniti podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu široj javnosti primjenom najmodernijih digitalnih metoda i najviših internacionalnih znanstvenih standarda za istraživanje morskog dna, lociranje, mapiranje, dokumentiranje, zaštitu i promociju pomorskih arheoloških lokaliteta i podvodnog kulturnog nasljeđa.

Jedan od ključnih ciljeva osnivanja ove institucije je mapiranje cjelokupnog dna teritorijalnih voda Crne Gore i identifikacija podvodne kulturne baštine metodologijom daljinske detekcije, primjenom različitih najmodernijih optičkih i akustičnih tehnika. Uz to, LAP će se baviti digitalnim 3D dokumentiranjem kroz korištenje najmodernije metodologije fotogrametrijskog i laserskog skeniranja, izradom online GIS portala i baze podataka pomorskih i podvodno arheoloških lokaliteta i nalaza namijenjenog za institucionalnu upotrebu i javnost, klasifikacijom i valorizacijom podvodnih nalazišta, obradom, dokumentovanjem podvodnog arheološkog matrijala iz privatnih zbirki i identifikovanjem nestalog materijala u državi i inostranstvu.

Preuzeto sa: Univerzitet Crne Gore Pomorski fakultet

Intervju s podvodnim arheologom Darkom Kovačevićem

The following two tabs change content below.

Check Also

Povijest kave

Izvor: https://www.eliteworldhotels.com.tr/ Volite kavu i mislite da ste probali sve vrste od turske, espressa, macchiata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *