In Memoriam – Radoslav Dodig

vijesti17hdodig.jpg.688x388_q85_crop_upscale
image-4901

 

Jučer je u 63. godini života preminuo Radoslav Dodig, povjesničar, arheolog i filolog. Dodig je rođen 1954. godine u Ljubuškom u kojem je proveo najveći dio svog života i kojem je posvetio najveći dio svog rada. Bio je veliki zaljubljenik u ovaj kraj i cijenjeni član zajednice.

Osnovnu školu pohađao je u rodnom Prologu, a potom i Sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Splitu. Nakon toga je na području SFRJ mogao studirati jedino na Filozofskom fakultetu u Skopju, gdje je u završio studij klasične filologije.

Na Filozofskom falutetu u Zagrebu magistrirao je arheologiju („Ljubuški kraj u antičko vrijeme“), a doktorski rad, na žalost, nije uspio obraniti, zbog borbe s teškom bolešću. Na prostoru zemalja bivše Jugoslavije sjećat će ga se svi oni koji se sjećaju popularne Kviskoteke u kojoj je 1986. godine odnio apsolutnu pobjedu, natječući se s danas popularnim kvizomanima Mirkom Miočićem i Robertom Pauletićem.

izvor: dnevni-list.ba
image-4902
izvor: dnevni-list.ba

 

Veliko priznanje za svoj rad dobio je

rusell-znanje-i-ljubav
image-4903
prošle godine, kada mi je uručena nagrada za životno djelo Općine Ljubuški za 2014. godinu.

Tijekom svog radnog vijeka napisao je preko stotinu znanstvenih radova s raznih područja. Svima onima koji se još nisu susreli s djelom ovog svestranog čovjeka preporučujemo u njegovom opusu pronađu nešto za sebe i obogate svoje znanje (https://independent.academia.edu/RadoslavDodig).

Posljednji ispraćaj Radoslava Dodiga bit će danas (18. lipnja) u 17 sati na Gradskom groblju u Ljubuškom.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *