Pula Superiorum – Festival antike u Puli

Kulturna baština grada Pule i okolice bogata je antičkim spomenicima i važno joj je pridati pozornost kakvu zaslužuje, u čemu uvelike pomažu kulturno-povijesni događaji s ciljem promocije baštine Istre kao priznate kulturno-turističke destinacije na međunarodnoj razini.  Pula Superiorum ili Dani antike u Puli su kulturno-povijesno-zabavni projekt koji radi na očuvanju i promociji antičke baštine grada Pule čime iz godine u godinu obogaćuje turističku ponudu Istre. Posebna vrijednost projekta je u tome što se temelji na spajanju povijesno utemeljenih činjenica, promocije kulturne baštine i elemenata zabave što je sve omogućilo da Pula Superiorum preraste  u prepoznatljiv i priznat festival koji budi velik interes publike.

Simpatična najava festivala (izvor: Pula Superiorum)
image-4884
Simpatična najava festivala iz Arene (izvor: Pula Superiorum)

Ove su godine Dani Antike u Puli održani u razdoblju od 9. do 12. lipnja i u sklopu njih je predstavljen raznolik i bogat program koji obuhvaća kazališne predstave, kulturne tribine, tematske izložbe, radionice i brojne druge sadržaje koji Pulu, grad prepoznatljiv upravo po svojoj antičkoj baštini (Arena, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca…), vraćaju nakratko u vrijeme starog Rima. Svečano otvorenje festivala  održalo se tako u četvrtak, 9. lipnja navečer, u lođi pulske gradske vijećnice i to izložbom “Stopama rimskih agrimensora” nastaloj u suradnji Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. Izložba na znanstveno-popularan način obrađuje temu rimske centurijacije odnosno katastarske podjele rimskodobne Istre. Istu večer održala se i modna revija agencije “Tijara model management” na kojoj su prodefilirale djevojke odjevene u antičku odjeću, a premijerno je u izvedbi Teatra Naranča prikazana i lutkarska predstava “Pipove antičke putolovine – drevni Rim”.

Djevojke obučene kao Rimljanke (izvor: Anna Gaspotic)
image-4885
Djevojke obučene kao Rimljanke (izvor: Anna Gaspotic)

U programu su bile i antičke filmske večeri na Forumu u sklopu kojih su bili prikazani nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi antičkog sadržaja, a u petak i subotu ujutro u Parku grada Graza bio je smješten međunarodni Rimski tabor i dječiji kutak kako bi i najmlađima bio približen svijet antike. U suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, održane su edukativne radionice “Pisanje u antici” koje su obuhvatile kratku povijest pisanja i na kojima se moglo naučiti na kojim su sve materijalima rimski pisci pisali te okušati se u pisanju na voštanim pločicama kakve su tada bile u uporabi.

ad.pula1
image-4886
Djeca u igri s gladijatorima (izvor: Glas Istre)

U sklopu znanstveno popularnog programa u suradnji s Istarskim povijesnim društvom organizirana je tribina “Kako su ONE stvarale rimsku Pulu? O emancipaciji (istarskih) žena u prošlosti i sadašnjosti” na kojoj su govorili ugledeni stručnjaci Robert Matijašić, Milana Vuković Runjić, Sandi Blagonić i Marija Mogorović Crljenko. Bilo je riječi o utjecajnim ženama antičke Pule: Antoniji Cenidi, navodnoj  ljubavnici rimskoga cara Vespazijana, koji joj je u čast dao izgraditi pulsku Arenu, o Salviji Postumi, koja je u centru grada dala izgraditi Slavoluk Sergijevaca te o brojnim drugim ženama kao i o ulozi žena u istarskom društvu tokom povijesti. U subotu je u galeriji Cvajner na Forumu svečano je otvorena tematska izložba “Antika na suvremen način (Arte et Marte)” Alme Kugić uz suradnju i stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Gorke Ostojić Cvajner. Autorica je njome osuvremenila povijesnu i kulturnu baštinu, posegnuvši za resursima futurizma i minimal arta što je učinilo jednu doista vrlo zanimljivu inovaciju.

Tribina "Kako su ONE stvarale rimsku Pulu?"
image-4887
Tribina Kako su ONE stvarale rimsku Pulu? (izvor: Glas Istre)

U sobotu su u programu bile i borbe gladijatora po mnogima vrhunac i najatraktivniji dio čitave manifestacije, uprizorene u sklopu povijesno-zabavnog programa Spectacula Antiqua (inače redovitog u ljetnim mjesecima), u pulskoj Areni koja je upravo za to bila izgrađena i korištena u starim vremenima. Baš je to najveća posebnost tih borbi jer su ih gledatelji mogli pogledati i doživjeti u autentičnom ambijentu u kakvom su se izvorno i održavale što je izazvalo popriličan interes među publikom željnom takva oblika zabave. Istu je večer na Forumu prikazana i plesna predstava Orfej i Euridika u produkciji Teatra Naranča, a održan je i antički pub kviz u kojem su se natjecatelji mogli okušati u svom poznavanju antike.

Borba gladijatora u Areni (izvor: Večernji list)
image-4888
Borba gladijatora u Areni (izvor: Večernji list)

Nakon uspješno održane manifestacije ono što treba istaknuti je to da pristup popularizaciji kulturno-povijesne baštine događajima poput festivala antike potiče građane i turiste na shvaćanje važnosti antike. To stvara izuzetan potencijal za uspješnost i rast festivala tog tipa jer oni imaju velik broj mogućnosti razvoja programa i povezivanja kulturnih, umjetničkih, znanstvenih sadržaja sa zabavom, a to, kako pokazuju godine održavanja projekta Pula Superiorum, se stalno može usavršavati i nadopunjavati.

Detalj s predstave Orfej i Euridika (izvor: Glas Istre)
image-4889
Detalj s predstave Orfej i Euridika (izvor: Glas Istre)
The following two tabs change content below.

Valentina Zović

doktorantica poslijediplomskog studija arheologije

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *