Antički dani u Zadru 2016.


Iz godine u godine zadarski studenti Odjela za arheologiju i Odjela za klasičnu filologiju, ponekad i uz suradnju nekih od ostalih odjela Sveučilišta u Zadru, organiziraju antičke dane – projekt namijenjen promociji i popularizaciji antičke kulture u suvremenom društvu. Kako ga karakterizira bogat i raznolik program, već niz godina privlači veliki interes publike te je redovito popraćen i medijskim objavama. To pokazuje njegovu kvalitetu, održivost i inovativnost koja svake godine rezultira nekim novim sadržajima (izložbe, radionice, književne večeri, dječji kutak …). Ove su godine Antički dani trajali gotovo čitavih tjedan dana (od ponedjeljaka, 30. svibnja do subote 4. lipnja) i kroz tih šest dana programa u Arheološkom muzeju bila su održana razna znanstveno-popularna predavanja na temu antike. Pripremili su ih studenti, doktorandi i profesori Sveučilišta u Zadru te još neki od gostujućih predavača. Čitava je manifestacija završila tradicionalnim Bakanalijama odnosno prigodnim javnim događajem na Forumu koji uvijek bude svojevrsna kruna Antičkih dana.

Rimski legionari
image-4863
Ekipa legionara (izvor: Antički dani)

 

Održana predavanja bila su pomno pripremljena i svaki ih je dan bilo održano po nekoliko te je njima bila obuhvaćena raznolika tematika, od hrane (Matija Plaskur, Hrana i piće Grka i Rimljana), religije i mitologije ( Josipa Bašić – Zeusove aferekulturološka pozadina, Eva Folivarski – Sjeme razdoraisprepletenost grčkih i rimskih mitova, Kristian Županić – Haruspici…), specijaliziranih arheoloških tema (Irena Radić Rossi – Antički brodolomi u hrvatskom podmorju, Katarina Batur, Maja Grisonić – Cissa Antiqua, Igor Borzić – Korčula na razmeđu prapovijesti i antike, Valentina Zović – Rimske maritimne vile na području Istre…) do to tema vezanih uz žene u antici (Valentina Pavlović, Prostitucija u Rimu, Kornelija Giunio – Medicamina faciei feminae – odijevanje, frizure, kozmetika i mirisi starog Rima kroz fundus arheološkog muzeja). Tako se kroz niz izlaganja prošlo kroz zanimljive i poučne sadržaje koji su slušateljima donijele nova saznanja. Dio publike na predavanjima činili su i američki studenti i profesori  sa Sveučilišta u Maineu koji su trenutno, u suradnji s Odjelom za Arheologiju Sveučilišta u Zadru, na stručnoj praksi na nadinskoj gradini. Stoga je dio predavanja bio održan i na engleskom jeziku. Gostujući studenti bili su uključeni i u izvedbu Bakanalija pa se s pravom može reći da su ovogodišnji zadarski Antički dani imali i međunarodni i međuinstitucionalni karakter.

Predavanje o rimskim vilama u Istri
image-4864
Trenutak s predavanja o rimskim maritimnim vilama u Istri (izvor: Antički dani)

 

Program manifestacije završio je u subotu navečer tradicionalnom povorkom studenata obučenih u rimske građane kroz staru gradsku jezgru, dočekom cara Marka Aurelija te prigodnim dramskim programom na Forumu koji uključuje gladijatorske borbe, orijentalni ples i igrokaz prodaje robova. Tijekom večeri na Forumu je bilo postavljeno i nekoliko štandova na kojima su se mogli kupiti suveniri iz ponude Arheološkog muzeja i Muzeja Antičkog stakla te degustirati vino poznatog proizvođača Vina Laguna. U ponudi je bila i mogućnost izrade frizura, po uzoru na one kakve su nosile Rimljanke, koje su tijekom večeri radile neke od studentica zadarskog sveučilišta i učenice Obrtničke škole Gojka Matuline.

Povorka na zadarskoj rivi
image-4865
Povorka na zadarskoj rivi (izvor: zadarski.hr)

 

Ta je zaključna večer Antičkih dana privukla velik broj Zadrana i turista željnih da vide u autentičnom okruženju uprizorenje djelića antičke povijesti po kojoj je Zadar posebno poznat i na kojoj temelji i svoju turističku atraktivnost. Bilo bi dobro kad bi takvi projekti i događaji postali dio uobičajene turističke ponude jer je to još jedan on načina na koji bi antička baština Zadra mogla biti eksponirana i približena posjetiteljima da je mogu doživjeti u punom sjaju.

Atmosfera na Forumu
image-4866
Atmosfera na Forumu
The following two tabs change content below.

Valentina Zović

doktorantica poslijediplomskog studija arheologije

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *