Muzeji Jugoistočne Europe (EMYA 2017)

 

image-5305
                                               Foto: www.mdc.hr

Nagrada Europski muzej godine, koju od 1977. godine dodjeljuje Vijeće Europe, vrednuje uspjehe europskih muzeja na polju inovativnih ostvarenja i odmicanju od tradicionalnih pogleda na muzejsku djelatnost koja se još uvijek više usredotočuje na vlastitu, nego na društvenu dobrobit. U središte pozornosti dovode se mali muzeji sa inovativnim sadržajima kako bi se utjecalo na njihovu vidljivost na europskoj muzejskoj sceni.

Marubi“ – Nacionalni muzej fotografije

image-5306
Foto: Hera Adriatic

Albanski Nacionalni muzej fotografije Marubi prvi je, od četiri nominirana muzeja s područja jugoistočne Europe, o kojima pišem u ovom kratkom prikazu. Ovo je jedini albanski muzej potpuno posvećen fotografiji, a njegovo bogatstvo nalazi se u  500 294 fotografije nastale od 1858. godine kada su u Albaniji nastale prve fotografske snimke. Muzejska kolekcija svoje začetke ima u prvim fotografijama koje je napravio fotograf, arhitekt, slikar i kipar Pietro Marubi. Ako želite upoznati Albaniju s kraja 19. i s početka 20. stoljeća, posjet Nacionalnom muzeju fotografije je pravi izbor.

Muzej je posebno zanimljiv po svojoj arhitekturi. Za njegov današnji izgled „krivi“ su Casanova + Hernandez architects. Arhitekturom muzeja nastojali su zbližiti prošlost sa sadašnjošću te tradiciju s modernošću. Tematske izložbe postavljene su na način da pokušavaju potaknuti posjetitelje na uspostave interakciju s prostorom muzeja te dožive višestruko osjetilno iskustvo. 

Više o uređenju muzeja možete pročitati OVDJE.

Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, BiH

image-5307

U franjevačkom samostanu u Fojnici, koji postoji već 650 godina, stoljećima se pohranjuju predmeti koji su formirali bogatu biblioteku, arhiv, muzej i kolekciju umjetnina. Prije tri godine (2014.) otvorena je nova zgrada Muzeja franjevačkog samostana u Fojnici u kojoj su pohranjeni bojni vrijedni predmeti koji svjedoče o prošlosti ovog kraja, ali i o ulozi franjevaca u kulturnom životu ovdašnjeg stanovništva.

Muzejska zbirka sadrži raznovrsne predmete – od arheoloških nalaza preko izložaka minerala, pa sve do etnoloških izložaka. Zanimljivo je da se u muzeju mogu pronaći i različita pomagala kako bi i slijepe osobe mogle upoznati i doživjeti prošlosti ovog kraja. Postavljeni su natpisi na Brailleovom pismu. Više o tome po čemu je poseban ovaj bosanskohercegovački muzej možete pročitati OVDJE (intervju s kustosom muzeja u Fojnici).

Nacionalna galerija, Sofija, Bugarska

image-5308
   Jedna od tematskih izložbi postavljenih u Nacionalnoj galeriji

Nacionalna umjetnička galerija u Sofiji je najveća i najcjenjenija institucija ovog tipa u Bugarskoj. Već dugi niz godina slovi za centar nacionalne kulturne baštine i kulturnih vrijednosti. Sa skupljanjem vrijedne kolekcije, koju danas posjeduje, započelo se 1892. godine kada je Narodni arheološki muzej osnovao odjel za umjetnost. Rezolucijom Vijeća ministara iz 1948. godine Nacionalna umjetnička galerija postaje samostalna institucija. Muzejska kolekcija nove i suvremene bugarske umjetnosti od vremena bugarskog oslobođenja 1878. godine do 1990-ih sadrži više od 30 000 pojedinačnih slika, grafika i skulptura.  Najveći dio zbirke čine slike bugarskih slikara, a ništa siromašnija nije ni kad se pogleda broj izloženih grafika. U Galeriji se nalaze i neka od najboljih ostvarenja bugarskih skulptora 20. stoljeća.

Više o Nacionalnoj galeriji u Sofiji možete istražiti na njihovim službenim stranicama OVDJE.

Muzej Jeremija, Pećinci, Srbija

image-5309
 Prezueto sa: http://www.muzejhleba.rs/

Muzej Jeremija najneobičniji je među ovim muzejima. Osnovan je 1995. godine, a nastao je iz ljubavi prema kolekcionarstvu slikara Slobodana Jeremića Jeremije. Osim što slika, umjetnik putujući Srbijom istražuje i skuplja različite etnografske predmete i zapisuje običaje krajeva kroz koje prolazi. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća počeo je i sa izgradnjom zgrade u koju je odlučio smjestiti skupljene predmete. Bogatstvo muzeja čini zbirka od oko 2000 predmeta. Jeremija je osmislio koncept kojim je htio prikazati put zrna pšenice od „zemlje preko hleba do neba“. 

Izlošci su podijeljeni su u tri tematske zbirke: etnografsku, arheološku i likovnu. Mnogi za ovaj muzej kažu da je još jedno u nizu Jeremijinih umjetničkih djela.

Više zanimljivosti o muzeju možete pronaći ovdje.

 

Možda ste propustili:  Tragom prošlosti: Nacionalni arheološki muzej u Sofiji

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *