U Srbiji potjera za lovcima na blago

image-5294
Image: http://www.earthsciweek.org/

 


Jučer je u Policijskoj upravi u Jagodini održan neuobičajen skup – sastanak stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i pripadnika policije. Arheolozi su od policijskih snaga zatražili pomoć u borbi protiv ilegalnog pljačkanja arheoloških lokaliteta koje je na području Srbije sve učestalije, a dovodi do uništavanja čitavih arheoloških lokaliteta i otuđivanja predmeta koji imaju veliku arheološku odnosno kulturnu vrijednost.

Prema navodima direktora Zavoda Marka Grkovića, cilj skupina koje rade devastacije lokaliteta je pronalaženje tržišno vrijednih artefakata. Pri tome aktivnostima nestručnog iskopavanja čine ogromnu štetu kulturnom dobru. Prije svega „trajnim uništavanjem kulturnih slojeva, rušenjem nepokretnih ostataka, pomjeranjem pokretnih nalaza i njihovim nelegalnim otuđivanjem“ kako navodi Grković.

Dalje se navodi da su u pitanju i neke relativno poznate skupine kao što je Udruženje Arheo amateri Srbije, te niz manjih grupa i pojedinaca. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac dalje se pozva na Ustav Republike Srbije prema kojem je utvrđena zaštita kulturnih dobara, gdje spadaju i arheološki lokaliteti.

Prethodno je podnesen veći broj prijava protiv ovih ilegalnih „arheologa“ čime nije postignut gotovo nikakav važniji rezultat.

Na sastanku je istaknuto i da arheološko iskopavanje nema zakonsko pravo provoditi nitko osim Zavoda, fakulteta, instituta, bez dozvole Ministarstva kulture, a ono što se događa kršenje je zakona. Brojni lažni istraživači, predstavljajući se kao članovi udruga koje čuvaju kulturno blago Srbije, često obilaze lokalitete i neprimjerenim aktivnostima ih devastiraju.

Grković je dodao i kako lažne istraživače ne zanimaju keramika i arhitektura već metalni predmeti i figurine. Ostvarujući svoj cilj oni ne mare za sami lokalitet ili keramiku koja im se nađe na putu.

Članovi Zavoda nastojali su djelatnicima policije približiti ovu problematiku kako bi zajedničkim snagama što uspješnije riješili ovaj problem. Poseban naglasak stavljen je na lokalitete: “Supska” kod Ćuprije, “Drengrad Bregovina” kod Niša, “Kaljaja” kod Rajkovca, “Gradina na Jelici”, “Crkvište” u selu Sinjac kod Bele Palanke i druge.

Izvor: Novinska agencija Tanjug

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *