Top 10 Arheonovih članaka u 2016. godini


image-5272
Coffee time u antičkom ambijentu zadarskog foruma (foto: Valentina Zović)

 

Donosimo vam prikaz deset najčitanijih članaka na našem portalu u 2016. godini. Pokazalo se da je to ujedno i prikaz velikog broja prošlogodišnjih događanja na našim prostorima.

Iskoristite priliku da ponovo zavirite na neki od ovih članaka ili pročitate one koje ste propustili.  


 1. Arheološka radionica u osnovnoj školi Uskoplje
  image-5273

Pogledajte fotogaleriju s „Arheološke radionice“ koju je 15.7.2016. organizirala „Udruga Arheon“ na poziv O.Š. Uskoplje u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Kroz radionice prilagođene uzrastima od drugog do osmog razreda članice Udruge Vedrana Tutiš i Helena Bošnjak ukazale su na važnost očuvanja kulturnog nasljeđa. U izvještaju se navodi da je „arheološka radionica za cilj imala promovirati arheologiju i učenicima približiti najstariju prošlost ljudi razvijajući njihove likovne vještine i kreativnost“ te „kombinacijom teoretskog i praktičnog rada učenike osposobi za samostalno istraživanje“.

Za detaljniji izvještaj i fotogaleriju skoknite OVDJE.


 1. Pula Superiorum – Festival antike u Puli
  image-5274

Na devetom mjestu našao se izvještaj o događaju održanom u Puli od 9.-12.6.2016. pod nazivom Dani antike ili Pula Superiorum. Valentina Zović napisala je detaljan izvještaj o ovom kulturno-zabavnom projektu koji ima za cilj očuvati i promovirati antičku baštinu Pule. Spomenuti festival probudio je veliko zanimanje publike, jer je osim promocije kulturne baštine sadržavao i elemente zabave. Prema riječima autorice, događaj ima potencijal prerasti u prepoznatljiv i priznat festival.

O izložbi Stopama rimskog agrimensora, modnoj reviji, lutkarskoj predstavi, prikazanim filmovima, kreativnim radionicama i brojnim drugim događanjima u sklopu Festivala pročitajte OVDJE.


 

 1. Stećci uvršteni na Listu svjetske baštine
  image-5275

Vijest o uvrštavanju stećaka na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine stigla nam je iz Istanbula 15.7. 2016. godine. Ovo je bila možda jedna od najboljih i najvažnijih vijesti u proteklih godinu dana, kako za našu zemlju tako i za ostale zemlje u regiji. Koliko će lokalne i regionalne vlasti biti sposobne prepoznati pravi potencijal ovog kulturnog dobra, pokazat će nam vrijeme. Mi smo po tom pitanju još uvijek optimistični.

Cjelovitu vijest možete pročitati OVDJE.

 


 1. Muzej antičkog stakla u Zadru – Putovanje u antičku povijest staklarstva

  image-5276
  Staklena urna (http://www.panoramio.com)

Muzej antičkog stakla u Zadru jedan je od najzanimljivijih muzeja u regiji. Za posjetitelje je otvoren 2009. godine. Ukoliko ga već niste posjetili, naša Valentina Zović u još jednom svom zanimljivom članku provest će vas kroz prostor muzeja i sigurno vas uvjeriti da se uskoro odlučite na put do Zadra.

Osim što ćete doživjeti duh antike, lako je moguće da ćete imati priliku vidjeti prezentaciju puhanja stakla, zateći se na nekoj od zanimljivih izložbi koje muzej često organizira i slično. Više o svemu pročitajte OVDJE.


 1. Srednjovjekovna nekropola stećaka Karasovice

  image-5277
  Skupina od 3 ukrašena stećka

U članku o srednjovjekovnoj nekropoli stećaka Karasovice Vedrana Tutiš upućuje na vrijednost spomenute nekropole, ali i na veliku oštećenost spomenika koji se ovdje nalaze. Članak sadrži detaljan, zanimljiv i cjelovit opis nekropole, opise stećaka, njihovih oštećenja i slično.

Autorica u članku ne donosi samo prikaz uzroka oštećenja i vrste oštećnja, nego poziva i na hitnu intervenciju koju je potrebno provesti kako bi se ovi spomenici zaštitili i kako bi se mogli kvalitetno prezentirati. Više o svemu možete pročitati OVDJE.


 1. Arheon predstavio knjigu Street Style Banja Luka by Dasha Gajic
  image-5278

U organizaciji „Udruge Arheon“ 24.6.2016. godine u maloj dvorani HKD Kosača predstavljena je knjiga Street Style Banja Luka by Dasha Gajic. Ovo je ujedno i prva knjiga u regiji koja se bavi street style fotografijom. Udruga Arheon odlučila je podržati rad Daše Gajić čije autorsko ostvarenje ne predstavlja samo prikaz mode, nego i umjetnosti i kulture jednog grada, upoznaje nas s autoricom te rodnom joj Banja Lukom.

Fotogaleriju i više o spomenutoj promociji možete pročitati OVDJE.


 1. Muzej istočne Bosne – Tuzla i borba za očuvanje kulturne baštine
  image-5279

U članku o Muzeju istočne Bosne Snežana Banović upoznaje nas s ovim vrijednim muzejom koji se nalazi u njezinom rodnom gradu Tuzli. Ovo je samo jedan od muzeja čiji se zaposlenici bore s brojnim problemima, često bez financijske i bilo kakve druge vrste pomoći. Budući da se muzej mora boriti s problemima kao što su prokišnjavanja, provale i slično ne može se u potpunosti usredotočiti na privlačenje mlađih generacija u svoje prostorije i buđenje njihovog zanimanja za kulturna dobra, a ni na promociju muzejskog sadržaja široj publici.

O ovim i brojnim drugim problemima s kojima se susreće Muzej istočne Bosne, ali i o događajima koje usprkos tome organiziraju pročitajte OVDJE.


 1. In memoriam – Radoslav Dodig
  image-5280

Kažu da je ova godina bila najgora upravo zato što je odnijela brojne slavne velikane. In memoriam –Radoslav Dodig govori upravo o odlasku jednog velikana arheologije i filologije. Na regionalnoj razini najpoznatiji je kao jedan od najboljih kvizomana s ovih prostora. Posebnu ljubav gajio je prema spomenicima s područja Hercegovine.

Više možete pročitati OVDJE.


 1. Antička baština Zadra – najbolje europske destinacije

  image-5281
  izvor: ezadar

Na portalu ste mogli pročitati i članak o antičkoj baštini grada koji je 2016. godine proglašen najboljom europskom destinacijom. Valentina Zović još jednom nas vodi u Zadar. Opisi ostataka Jadera tjeraju nas da poželimo prošetati ostacima foruma ovog antičkog središta, razgledati kapitolij i emorij, ali i brojne srednjovjekovne spomenike, kao i muzeje grada Zadra. Možda će vas ovaj članak namamiti i da širom otvorite oči ne biste li baš vi bili pronalazači teatra i amfiteatra za koje se pretpostavlja da su postojali i u Jaderu.

Više o antičkoj baštini Zadra možete pročitati OVDJE.


 1. Antički dani u Zadru 2016.

  image-5282

Titula najčitanijeg članka pripala je članku Valentine Zović, autorice s čijih ste se nekoliko članaka već susreli na ovoj listi. Prema tome, možemo zaključiti da je Zadar i na našem portalu prošao kao najpopularnija destinacija u 2016. godini, a pogotovo kad se radi njegovoj antičkoj baštini. Što ste sve mogli vidjeti na ovogodišnjim Antičkim danima u Zadru pročitajte OVDJE.

Nadam se da se vidimo na Antičkim danima 2017. godine.  

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *