Doček zimskog solsticija u Stonehengeu

image-5264
www.bbc.com

 


Jutros su brojni zaljubljenici u drevne rituale imali priliku unutar monumentalnog Stonehengea dočekati zimski solsticij, svjedočiti druidskoj svečanosti i „poganskom“ slavlju. Svake godine 21. prosinca, najkraćeg dana u godini na sjevernoj hemisferi, posjetitelji se iz različitih dijelova svijeta okupljaju u ovom “kamenom krugu” u ranim jutarnjim satima kako bi obilježili zimski solsticij i vidjeli izlazak sunca iznad ovog monumentalnog zdanja. Danas su izlazak sunca dočekali u 8 sati i 4 minute.

Moglo bi se reći i to da današnji dan predstavlja najvažniji dan u životu Stonehengea. Za neke od posjetitelja to je godišnji ritual koji se ne propušta. Na neki način današnji doček zimskog solsticija je zajedničko okupljanje engleskih New Age skupina, kao što su neo-druidi, neo-pagani i vikani, te običnih obitelji, turista, putnika i partijanera, ali i povjesničara, političkih aktivista, ekologa, duhovnjaka, astronoma. O čudesnoj energiji govori činjenica da sva gužva i žamor utihnu čim se na nebu pojavi bijela svjetlost.

Stonehenge je izgrađen u usklađenim potezima koji upućuju na važnost zimskog solsticija. Iz načina slaganja ove strukture može se vidjeti koliko su njegovi graditelji precizno pratili kretanje sunca na nebu. Astronomska promatranja poput ovog sigurno su služila kontroliranju različitih aktivnosti kao što su parenje životinja, sjetva usjeva te mjerenje zimskih rezervi između berbi. Zimski solsticij bio je važniji od ljetnoga jer je predstavljao vrijeme klanja stoke (kako ne bi morali prehranjivati velik broj grla tijekom zime), a tada bi i vino i pivo konačno fermentirali. Za neo-druide ovaj događaj predstavlja „izlazak novog sunca“. Objašnjavaju kako je ovaj dan bio jako važan za ljude koji su izgradili Stonehenge jer predstavlja vrijeme od kojeg dolaze duži dani nade i obnove.

Procjenjuje se da je prošle godine Stonehenge na dan zimskog slosticija posjetilo preko 5000 ljudi. Velik broj posjetitelja pokušava doći na ovo mjesto baš u jutarnjim satima kako bi dočekali izlazak sunca. Tog jutra posjetiteljima je dopušten ulazak unutar kamenog kruga, ali se, inače za pristup ovom spomeniku treba prethodno najaviti.

Izvori: earthsky.org; www.bbc.com; stonehengetours.com

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *