Home / Svijet / Muzeji Istočne Europe (EMYA)

Muzeji Istočne Europe (EMYA)

image-5374 


Nagrada Europski muzej godine, koju od 1977. godine dodjeljuje Vijeće Europe, vrednuje uspjehe europskih muzeja na polju inovativnih ostvarenja i odmicanju od tradicionalnih pogleda na muzejsku djelatnost koja se još uvijek više usredotočuje na vlastitu, nego na društvenu dobrobit. U središte pozornosti dovode se mali muzeji sa inovativnim sadržajima kako bi se utjecalo na njihovu vidljivost na europskoj muzejskoj sceni.

Muzejsko-tvornički klaster Kolomna, Kolomna, Rusija

image-5375
                                                        Izvor: http://www.myuniquerussia.com/


Muzejsko-tvornički klaster u Kolomni
(gradiću oko 100 km udaljenom od Moskve) idealan je izbor za sve one koji žele bolje upoznati provincijalnu Rusiju. U ovom malom gradiću vrijeme kao da je zaustavljeno. Posjetitelji imaju priliku vidjeti nekoliko fantastičnih malih muzeja od kojih je većina u privatnom vlasništvu zaljubljenika u rusku baštinu.

image-5376

image-5377

image-5378

Osim najpoznatijeg Pastila (Marshmallow) muzeja i tvornice, ovdje se nalaze i mnogi drugi zanimljivi muzeji kao što su: Naselje kovača, Muzej lana i života ruskih žena, Kuća samovara te Muzej sapuna. Svi ovi objekti zajedno čine zanimljiv kreativni klaster s jedinstvenim zbirkama, entuzijastičnim vlasnicima i vodičima, te zanimljivim suvenirima.

Više informacija kao i linkove za web stranice pojedinačnih zbirki možete pronaći OVDJE.

Muzej prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, Jekaterinburg, Rusija

image-5379
Torba s dugmetom za davanje odobrenja za upotrebu nuklearnog oružja (foto: http://askural.com/)

 

Muzej Boris Jeljcin jedan je od najvažnijih objekata Jeljcin centra (Boris Yeltsin Presidental Center) socijalnog, kulturnog i edukacijskog centra u Jekaterinburgu (Ekaterinburgu) u Rusiji. Posvećen je suvremenoj povijesti Rusije i prvom ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu.

Sastoji se od devet dvorana. U dvorani Labirint prikazana je Rusija u razdoblju od 1914. do 1987. godine te život obitelji Jeljcin iz tog perioda. Ostale dvorane nose nazive: Dan prvi „Čekamo promjene!“, Dan drugi: Augustovski puč, Dan treći: Nepopularne mjere, Dan četvrti: Rođenje ustava, Dan peti: Glasaj ili izgubi, Dan šesti: Predsjednički maraton, Dan sedmi: Oproštaj od Kremlja. Zadnja dvorana posvećena je slobodi o čemu govori i sam njen naziv Dvorana slobode.

U muzeju se nalazi originalni namještaj iz ureda predsjednika Jeljcina. Na primjer, mogu se vidjeti telefoni s okruglim brojčanicima, ali najzanimljiviji predmet nalazi se u vitrini rekonstruiranog ureda. To je slavna aktovka s dugmetom za davanje odobrenje za upotrebu nuklearnog oružja. Danas je iz nje uklonjena sva elektronika.

 

Možda ste propustili: Nominacije za nagradu Europski muzej godine: Muzeji Jugoistočne Europe

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Povijest kave

Izvor: https://www.eliteworldhotels.com.tr/ Volite kavu i mislite da ste probali sve vrste od turske, espressa, macchiata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com