Muzeji Istočne Europe (EMYA)

image-5374 


Nagrada Europski muzej godine, koju od 1977. godine dodjeljuje Vijeće Europe, vrednuje uspjehe europskih muzeja na polju inovativnih ostvarenja i odmicanju od tradicionalnih pogleda na muzejsku djelatnost koja se još uvijek više usredotočuje na vlastitu, nego na društvenu dobrobit. U središte pozornosti dovode se mali muzeji sa inovativnim sadržajima kako bi se utjecalo na njihovu vidljivost na europskoj muzejskoj sceni.

Muzejsko-tvornički klaster Kolomna, Kolomna, Rusija

image-5375
                                                        Izvor: http://www.myuniquerussia.com/


Muzejsko-tvornički klaster u Kolomni
(gradiću oko 100 km udaljenom od Moskve) idealan je izbor za sve one koji žele bolje upoznati provincijalnu Rusiju. U ovom malom gradiću vrijeme kao da je zaustavljeno. Posjetitelji imaju priliku vidjeti nekoliko fantastičnih malih muzeja od kojih je većina u privatnom vlasništvu zaljubljenika u rusku baštinu.

image-5376

image-5377

image-5378

Osim najpoznatijeg Pastila (Marshmallow) muzeja i tvornice, ovdje se nalaze i mnogi drugi zanimljivi muzeji kao što su: Naselje kovača, Muzej lana i života ruskih žena, Kuća samovara te Muzej sapuna. Svi ovi objekti zajedno čine zanimljiv kreativni klaster s jedinstvenim zbirkama, entuzijastičnim vlasnicima i vodičima, te zanimljivim suvenirima.

Više informacija kao i linkove za web stranice pojedinačnih zbirki možete pronaći OVDJE.

Muzej prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, Jekaterinburg, Rusija

image-5379
Torba s dugmetom za davanje odobrenja za upotrebu nuklearnog oružja (foto: http://askural.com/)

 

Muzej Boris Jeljcin jedan je od najvažnijih objekata Jeljcin centra (Boris Yeltsin Presidental Center) socijalnog, kulturnog i edukacijskog centra u Jekaterinburgu (Ekaterinburgu) u Rusiji. Posvećen je suvremenoj povijesti Rusije i prvom ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu.

Sastoji se od devet dvorana. U dvorani Labirint prikazana je Rusija u razdoblju od 1914. do 1987. godine te život obitelji Jeljcin iz tog perioda. Ostale dvorane nose nazive: Dan prvi „Čekamo promjene!“, Dan drugi: Augustovski puč, Dan treći: Nepopularne mjere, Dan četvrti: Rođenje ustava, Dan peti: Glasaj ili izgubi, Dan šesti: Predsjednički maraton, Dan sedmi: Oproštaj od Kremlja. Zadnja dvorana posvećena je slobodi o čemu govori i sam njen naziv Dvorana slobode.

U muzeju se nalazi originalni namještaj iz ureda predsjednika Jeljcina. Na primjer, mogu se vidjeti telefoni s okruglim brojčanicima, ali najzanimljiviji predmet nalazi se u vitrini rekonstruiranog ureda. To je slavna aktovka s dugmetom za davanje odobrenje za upotrebu nuklearnog oružja. Danas je iz nje uklonjena sva elektronika.

 

Možda ste propustili: Nominacije za nagradu Europski muzej godine: Muzeji Jugoistočne Europe

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *