Noć muzeja u najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini


image-5448

Davne 1884. godine fra Anđeo Nuić jednu prostoriju samostana na Humcu preuredio je u prvu muzejsku zbirku na području Bosne i Hercegovine. Više od jednog stoljeća u ovom muzeju se prikupljaju i čuvaju materijalni tragovi bogate prošlosti ljubuškog kraja. Osim nalaza s područja Ljubuškog u muzeju se čuvaju i nalazi s lokaliteta iz okolnih općina.
U sklopu održavanja manifestacije Noć muzeja muzej na Humcu sinoć je svoja vrata otvorio svima onima koji su željeli zaviriti u bogatu prošlost ovog kraja. Prostorije muzeja i galerije umjetnina „Majka“ bile su otvorene od 19 sati do ponoći.
Događaju se odazvao veliki broj građana, a najzanimljivije je bilo vidjeti veliki interes i oduševljenje najmlađih posjetitelja.
Nakon prigodnog programa, okupljeni građani krenuli su u razgledavanje galerije umjetnina „Majka“, te muzejske zbirke. U galeriji „Majka“ nalaze se umjetnine vezane za temu majčistva, među kojima i djela nekih od svjetski poznatih umjetnika (Ivan Meštrović, Edo Murtić, Antun Augustinčić…).

image-5449
Priča večeri – Dječak zagledan u ovu skulpturu govori svojoj majci: ”Mama, ovaj se baš puno zamislio!”

 

Ulaskom u prostor muzeja posjetitelji su se imali priliku upoznati s nalazima iz najranijih razdoblja prapovijesti, nalazima iz metalnog doba, rimskim natpisima, antičkim skulpturama, ostacima kasnoantičkog crkvenog namještaja, srednjovjekovnim spomenicima, a i s najvažnijim nalazom u Muzeju – Humačkom pločom.
Nadamo se da se vidimo i sljedeće godine na Noći muzeja u još većem broju.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *