Muzeji Južne Europe (EMYA)


image-5408
 

Nagrada Europski muzej godine, koju od 1977. godine dodjeljuje Vijeće Europe, vrednuje uspjehe europskih muzeja na polju inovativnih ostvarenja i odmicanju od tradicionalnih pogleda na muzejsku djelatnost koja se još uvijek više usredotočuje na vlastitu, nego na društvenu dobrobit. U središte pozornosti dovode se mali muzeji sa inovativnim sadržajima kako bi se utjecalo na njihovu vidljivost na europskoj muzejskoj sceni.

image-5409
Izvor: www.oneonta.edu
1. Arheološki muzej u Heraklionu, Heraklion, Grčka

Arheološki muzej u Heraklionu jedno je od mjesta koje svakako želim posjetiti ako me put ikada odvede do otoka Krete. To je ujedno i jedan od najvažnijih muzeja na prostoru Europe što potvrđuje i nominacija za nagradu Europski muzej godine. Njegovo ogromno bogatstvo velikim dijelom čine ostaci Minojske civilizacije, jedne od prvih razvijenih europskih civilizacija ovijene mitskim pričama i legendama. U muzeju se nalazi preko 15 000 eksponata od neolitskog doba do grčko-rimskog razdoblja. Ispričana je velika priča duga oko 5500 godina.

Muzej u Heraklionu pruža nam priliku da upoznamo slavne zmijske božice, minijaturne glinene skulpture, predmete iz svakodnevnog života Minojaca, primjere linearnog pisma (linear A i linear B), nakit, primjere vaznog i zidnog slikarstva te brojne predmete koji nam pričaju o minojskoj svakodnevici. Iako se bogatstvu muzeja možemo diviti putem brojnih sadržaja na internetu, sigurna sam da je za potpuni doživljaj ove kulture ipak potrebno osobno zaviriti u ovu zbirku.

2. Messner Mountain muzej – Corones u Južnom Tirolu, Italija
image-5410
Izvor: tigerpapers.net

Zgrada MMM-a nalazi se na vrhu visoravni Kronplatz na 2 275 metara nadmorske visine u tirolskoj pokrajini. Ovo je jedan u nizu od šest muzeja posvećenih planinarenju i poznatom alpinistu Reinholdu Messneru. Na prvi pogled zaljubila sam se u izgled zgrade muzeja, što me natjeralo da odmah otvorim svoju “To visit”  listu i zabilježim ime Messner Mountain muzeja.

U muzeju je prikazana povijest planinarstva, a posjetitelji se ovdje mogu upoznati s planinarskom opremom, pričama i događajima vezanima za planinarenje u Južnom Tirolu koji vode i do 250 godina unatrag. Osim priče o povijesti planinarstva, muzej ima i terasu koja visi nad dolinom, a s nje se pruža prekrasan pogled na Dolomite i Alpe. Upravo je pomisao na pogled s ove terase ono što me najviše oduševljava.  

Messner Mountain muzej čini se kao mjesto koje će oduševiti ne samo zaljubljenike u planinarenje, nego i fotografe, ljubitelje prirode, zaljubljenike u arhitekturu i umjetnost, a koji ima potencijala da zadovolji i nepresušno razigrani duh avanturista. 

Više o muzeju pročitajte OVDJE  .

3. Virtualni arheološki muzej, Herculaneum, Napulj, Italija
image-5411
Izvor: http://www.vesuviolive.it/

U Virtualnom arheološkom muzeju, samo nekoliko blokova udaljenom od antičkog Herkulaneuma ne nalaze se arheološki artefakti, kakve inače pronalazimo u arheološkim muzejima. Tamo će nas dočekati „samo“ suvremena tehnologija (touch screen, hologrami, itd) pomoću koje je moguće zaviriti u način života stanovnika Herkulaneuma i Pompeja prije erupcije vulkana 79. godine.

Virtualni arheološki muzej u Herculaneumu namijenjen je svim generacijama. Pomoću najsuvremenije tehnologije i mladi i stari imaju priliku uživati u rekonstukcijama okruženja i različitih aspekata života stanovništva koje je u antičko doba živjelo podno planine Vezuv. Kroz različite projekcije, koje se prikazuju u ovom muzeju, moguće je otkriti svu ljepotu života ondašnjih gradova. Posebno primamljivo zvuči mi posebna ponuda koju je ovaj muzej pripremio za svoje posjetitelje – mogućnost gledanja 3D prikaza erupcije Vezuva. 

4. Muzej novca, Lisabon, Portugal

U Muzeju novca u Lisabonu nalazi se mnoštvo materijala koji posjetiteljima omogućuje da se upoznaju s razvojem novca i njegovom ulogom u društvu te utjecajem na živote pojedinaca. Iako novac smatram nužnim zlom, bilo bi zanimljivo iz više različitih perspektiva sagledati njegov razvoj. Muzej novca putem suvremenog pristupa nudi upravo tu mogućnost. Upravo je suvremeni pristup temi  jedan od razloga njegove nominacije za ovu nagradu.

Koncept muzeja uređen je u nekoliko tematskih zbirki s naglaskom na temama kao što su: pre-monetarno razdoblje; različite novčane jedinice i njihov razvoj kroz stoljeća; produkcija novčanica i kovanica; te priče o utjecaju novca na živote običnih ljudi. U muzeju se nalazi numizmatička i notafilijska zbirka iz Banco de Portugal, ali i brojni drugi objekti  i uređaji za virtualnu kontekstualizaciju.

5. Leiria muzej, Leiria, Portugal
image-5412
Izvor: https://www.facebook.com/MuseuDeLeiria/

Leiria muzej smješten je u bivšem samostanu Santo Agostinho. Zbirka koja se nekoliko godina nalazila razasuta na više lokacija u gradu, konačno se je u ovom muzeju okupljena na jednom mjestu. Muzej je organiziran kronološki. Sastoji se od stalnog postava i prostorije za posebne izložbe. Tu se nalaze i laboratorij za konzervaciju i restauraciju, dokumentacijski centar, centar za istraživanja, edukacijski centar te višenamjenske prostorije.

Ono što posebno privlači pažnju jesu najpoznatiji nalazi muzeja: fosilni ostaci Guimarota (primitivnog sisavca starog 150 milijuna godina), te paleontološki nalazi Menino do Lapedo (fosilni ostaci djeteta s početka mlađeg paleolitika pronađeni u Lapedo Valleyu u Leiri 1998.) što je i jedan od najvažnijih nalaza za proučavanje evolucije čovjeka.

Muzejska zbirka bogata je i drugim arheološkim artefaktima, primjercima skulpture, modernog slikarstva. Često se za ovaj muzej navodi da je poput pravog vremenskog stroja.

6. Muzej vijesti, Sintra, Portugal

image-5413

U portugalskom gradu Sintri 2016. godine otvoren je Muzej vijesti/novosti, a kako mu i samo ime govori, posvećen je vijestima, medijima i komunikacijama. Nalazi se u zgradi nekadašnjeg Muzeja igračaka (Museu do Brinquedo) gdje u fizičkom, ali i virtualnom prostoru predstavlja povijest evolucije medija i novinarstva. Više od 25 tematskih polja raspoređenih na tri kata zgrade otkrivaju medijsku povijest Portugala, ali i povijest medija diljem svijeta. U ovom muzeju odaje se počast novinarima koji su dali velik doprinos ovoj djelatnosti, predstavlja evoluciju uloge novinarstva u radnim zbivanjima, kontektualizira medijsku borbu, te prikazuje na načine širenja vijesti u današnjici. 

Muzej je moderno opremljen, a posebno se ističe dvorana za edukacijske posjete sa sadržajem dostupnim na portugalskom i engleskom jeziku s ukupno 16 personaliziranih sati u video i drugim formatima. Posjetitelji ovdje imaju priliku, ne samo vidjeti sadržaj muzeja već i sami postati dio priče.

Ovaj muzej mogao bi jako inspirativno djelovati na novinare, ali i sve one koji shvaćaju veliku važnost medija i medijskog prostora. 

Više o muzeju saznajte OVDJE.

7. Etnografski park na području Piramida u Guimaru, Tenerife, Španjolska

Slikovni rezultat za etnographic park Guimaru, Tenerife, Spain

U ovom etnografskom parku nalazi se šest stepenastih piramida, a cijelo područje prostire se na 64 000 km2.  Nakon istraživanja provedenih 1998. godine park je bio spreman za predstavljanje javnosti. Dva paviljona sadrže eksponate vezane za Thora Heyerdahla, avanturista i istraživača ovog područja. Najzanimljivije izloške predstavljaju njegovi brodovi, između ostalih i replika najpoznatijeg broda Ra II. Ovdje se nalazi i jedna od najvećih zbirki fotografija s prikazima stepenastih piramida iz različitih dijelova svijeta.

U parku se nalazi i dvorana gdje posjetitelji imaju priliku vidjeti dokumentarne filmove o piramidama i istraživanjima dr. Heyerdahla, rekreacijski centar s kafićem, dječje igralište i tematska trgovina. Osim toga park je bogat i botaničkim sadržajima, a najzanimljiviji je tzv. „otrovni vrt“ u kojem se nalazi preko 70 otvrovnih vrsta biljaka.


 

 

Možda ste propustili: 

Muzeji Istočne Europe (EMYA)

Muzeji Jugoistočne Europe (EMYA 2017)

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *