Muzej u Novom Travniku i zavičajna zbirka “Baština”

Prije više od deset godina, točnije 2003. godine ljubitelji kulture i kolekcijonari iz Novog Travnika i okolice postavili su temelje muzeja u naselju Rankovići. Današnji muzej se nalazi u zgradi nekadašnje škole koja je ujedno, ako zanemarimo vjerske objekte, najstarija javna ustanova u općini Novi Travnik. Škola je otvorena 1909. godine i kao takva je djelovala sve do 1988. godine. Pošto je zgrada škole bila uništena zbog nebrige nadležnih institucija (prvo devastiranje zgrade dogodilo se za vrijeme Drugog Svjetskog rata i iako je bila ubrzo obnovljena, drugo devastiranje tijekom rata 1990.-ih godina ostavilo je dosta traga, a neka od oštećenja još nisu sanirana), zaklada Mozaik iz Sarajeva odobrava prvi projekt za osposobljavanje zgrade, te su udareni prvi temelji današnjeg muzeja.

Godine 2004. ostvaren je cilj u registraciji udruge Baština, te pored zgrade muzeja postavljen je izlog udruge i Zavičajne zbirke Baština u Novom Travniku.

Nama najbitniji odjel u muzeju je Arheološko – povijesni odjel koji sadrži malobrojne ali vrijedne artefakte s prostora Središnje Bosne.

Između ostalog, bitno je izdvojiti artefakte s lokaliteta Nebo-Brajkovići. Lokalitet se stavlja u razdoblje Neolitika s procjenjenom starosti od oko 2600. – 2200.g. prije nove ere.

Tu  su također izlošci s lokaliteta „Pod“ kod Bugojna koje je bilo s vremena na vrijeme naseljeno. Artefakti s tog lokaliteta pokazuju ljudsko djelovanje od prapovijesti (najstariji nalazi sežu iz 2500. g. prije nove ere), preko djelovanja iz brončanog doba (nalazi iz oko 1500.g. prije nove ere) pa sve do velike seobe naroda iz 11. stoljeća nove ere.

Arheološko-povijesni odjel muzeja sadrži i nalaze s lokaliteta iz Rimskog razdoblja. Najreprezentativniji nalazi iz tog razdoblja dolaze iz naselja Mošunj (nekadašnji rimski grad Bistue Nova), a muzej krase kameni ostaci kapitela, vijenaca i pokoji ulomak natpisa urezanih u kamenu građu, te drugi unikatni predmeti kao što su fibule i ulomci fibula od bronce (fibula s lukovicama, križasta spona s lukovicama, sidrasta spona, koljenasta spona), zatim željezni žarač za vatru, figura božice Dijane od olova, brončani prsten s gemom i dr.

Tu se također nalaze i artefakti s gradine „Kuk“ iz Rankovića, te gradine „Kalvarija“ kod Mošunja među kojima prednjače ostaci keramičkih predmeta.

U zbirku ulaze i nalazi iz Srednjeg vijeka, Osmanlijskog perioda i Austrougarskog razdoblja.

Pored Arheološko-povijesnog odjela, u zgradi Zavičajne zbirke i uz nju, nalaze se i:

1. Izložbeno galerijski postav – tu se nalazi stalni galerijski postav (umjetnička djela različite tehnike i tematike) umjetnika s prostora Srednje Bosne

2. Spomen soba Stari-Crski hrast – vjerovatno jedina soba u BiH posvećena jednom drvetu. Naime riječ je starom hrastu koji se nalazio u Rankovićima (u blizini zgrade muzeja), a poseban je po tome što je bio najstariji hrast na svijetu (procjenjene starosti oko 2000 godina). Osušio se 1987. godine nakon što mu je nemarni bagerist 1980.godine sasjekao žile sa tri strane stabla , a srušio 1998.godine.

 3. Knjižnica – u knjižnici se nalaze periodička i monografska građa, a tematika je povijest, arheologija, etnologija, botanika, umjetnost i književnost. Pored bogate kolekcije starih knjiga nastarija u muzeju je knjiga iz 1521.godine tiskana u Veneciji.

4. Etnografski odjel – tu se nalazi veliko etnografsko blago Srednje Bosne. Sadrži najveći broj pojedinačnih komada u muzejskim etno postavama u Središnjoj Bosni, te su postavljene tako da tvore tematske cjeline.

5. Botanički vrt – utemeljen 2007.godine i sastoji se od dva dijela (odjel s ukrasnim vstama drveća, grmlja i drugog bilja i odjel s autohtonim-domaćim vrstama drveća, grmlja i drugog bilja).Tu se i nalazi dendrološka kolekcija s primjercima posječenog višestoljetnog drveća kao što su: dio Starog-Carskog hrasta (starost 2000 godina), komad smrče (starost 227 godina) i drugi.

I naravno:

6. Arheološko – povijesni odjel.

Uz stalne odjele bitno je i spomenuti fotografije s prikazom prošlosti škole koje su postavljene duž stubišta, a tu su izloženi i mnogi drugi predmeti od austrougarskog doba, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, vrijeme NDH, pa do komunističke Jugoslavije.

Do prije nekoliko godina depo se nalazio na stepeništu muzeja, zatim je premješten u potkrovlje zgrade gdje se čuvaju odbačene umjetnine iz obližnjih crkava, te mnogi drugi predmeti koji čekaju izložbeni prostor ili su u procesu restauracije i konzervacije.

Zbog nedostatka financijskog poticaja vladajućih organizacija Bosne i Hercegovine, te samog grada Novog Travnika muzej se nalazi u teškoj situaciji. To , ipak, ne spriječava rad udruge „Baština“, te oni  provode istraživanja i djelovanja na terenu, bilo da se radi o etnografskim, arheološkim ili botaničkim istraživanjima.

Isto tako udruga radi na objavljivanju članaka i znanstvenih radova iz raznih područja, a u tom polju prednjači Marinko Slipac, gospodin koji je više manje zadužen za sve djelatnosti muzeja i jedan je od rijetkih koji se bori za opstanak ovog bitnog kulturnog nasljeđa.

U djelovanje udruge spada i istraživanje i promoviranje čuvene Vilinske pećine u naselju Sebešić, kao i vodopade rječice Jaglenice i špilje Groto u naselju Pećine (Novi Travnik).

Kako muzej nije, nažalost, dovoljno prezentiran broj posjetitelja je jako mali. Na rješavanju ovog problema se radi uz pomoć web stranice udruge . Isto tako se svake godine organizira Noć Muzeja ( 23.06.) kada se pali „cvitnjak“ (tradiocionalno paljenje vatre noć prije blagdana sv.Ivana), izvode se predstave i prikazuju stari zanati. Iako je tu noć odziv posjetitelja velik, muzej je ostatak godine više manje prazan iako je Zavičajna zbirka “Baština“ uvrštena u službeni popis muzeja Bosne i Hercegovine.

Iako ljudi Novog Travnika i okolice znaju za muzej, rijetko tko zna kakvim dragocijenim nalazima on raspolaže. San o jedinstvenoj zbirci na području Srednje Bosne ne može se pretjerano razvijati radi slabe financijske potpore, ali to i dalje ne spriječava određene pojedince (kao već prije navedeni gosp. Marinko Slipac) da daju sve od sebe da se ovaj projekt održi u nadi da će jednog dana zaživjeti u punom sjaju kakvom priliči jednom muzeju.

[RFG_gallery id=’14’]

Od početka 2017. godine cjelovit postav Zavičajne zbirke “Baština” izmješten je u samostan Guča Gora, Travnik. 

The following two tabs change content below.

Marija Laura Gavrić

Latest posts by Marija Laura Gavrić (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *