Freya gospodarica ljubavi

Untitled
image-2203
http://www.pinterest.com/

Kako to biva svugdje u svijetu i vikinška mitologija, u početku, se prenosila usmeno. Uz logorske vatre, priče za laku noć, pa čak i na prelijepim dvorovima, generacije i generacije su slušale i učile o velikim i moćnim, ali ipak sebi sličnim, bogovima i božicama. Skoro svi su dobro upoznati sa velikim gospodarom žrtve, Odinom i njegovim sinovima; ali nažalost, slabije s drugom tradicijom bogova i božica kao što je Freya.

Freya je bila božica cijelog ciklusa ljudskog života, počevši od rođenja, preko ljubavi, plodnosti i rata, pa do smrti. Legenda kaže da je voljela luksuzne stvari i nije bila sramežljiva kada bi joj nešto zapelo za oko. Kao što i njeno ime neki prevode kao „ljubavnica“, tako se uz nju vežu mnoge priče o njenoj povodljivoj prirodi. Na primjer imamo priču kako su božicu Freyu spasila četri patuljka kada se bila izgubila, te joj ponudili stan i hranu. Kada ih je pitala kako da im zahvali oni su joj ponudili da spava s njima u znak zahvale. Odbila ih je sve dok joj nisu pokazali ogrlicu neprocjenjive vrijednosti Brisingamen.

Iako je, prvenstveno, bila božica ljubavi bila je i božica rata. U predajama imamo priče kako su Freya i Odin išli po bojištima i sakupljali pale vojnice. Polovica ih je išla s Odinom, a druga polovica bi otišla s Freyom u zagrobni život. Kako je ona bila draga i darežljiva božica ponudila im je da povedu svoje žene ili ljubavnice da žive s njima.

Iako je imala mnogo ljubavnika, bila je udana za manje poznatog boga, Odura. Bitno je naznačiti da je monogamija tada bila strani pojam. Nakon njihovog vjenčanja, Odur je misteriozno nestao. Mnogi su smatrali da su ga neprijatelji ubili. Freya je bila shrvana, te je plakala zlatne suze, ali je odbila vjerovati da je mrtav. Uz pomoć magije napravila je sat od sokolova perija te je pretraživala zemlju u potrazi za njim. Na kraju ga je uspjela naći. Odur je doživio brodolom, te se pretvorio u grozno čudovište, ali Freya je i nakon toga ostala uz njega.

Kao utjelovljenje seksualne želje bila je štovana zbog svoje strastvene prirode. Loki ju je optužio da je spavala sa svim bogovima, uključujući i vlastitog brata, a žena div ju je optužila da ganja muškarce poput „koze koja se tjera.“ Ipak je bila štovana božica i njen kult je bio daleko raširen. Njeno ime su zazivali svi, od ljubavnika, preko žena na porodu, pa do obreda imenovanja novorođenčadi.

Freya je bavila i magijom, te je bila utjelovljenje moći i ljepote. Obično je prikazivana s plavom kosom i plavim očima kako vozi bojna kola koja vuku dvije plave mačke koje joj je poklonio Thor.

Bila je mnogo bogova u jednom. Bila je žena, ljubavnica i majka (imala je dva sina Hnoss i Gemesi). Nebitno je li se na nju gledalo kao na božicu rata ili ljubavi, bila je strastvene prirode i ekstremno uporna kada je nešto željela.

The following two tabs change content below.

Marija Laura Gavrić

Latest posts by Marija Laura Gavrić (see all)

Check Also

“The King” – Neobična priča o kraljevanju

Plakat (IMDB) Nedavno je na Netflixu izašao film u režiji Davida Michoda koji priča priču …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *