Otvoren Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici

klix.ba
image-2214
klix.ba

Danas je u Fojnici otvoren muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga. Otvaranju su između ostalih prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef. Smajić, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović, gvardijan Franjevačkog samostana Nikica Vujica, te premijer Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a sve sa ciljem da se sačuva bogato naslijeđe koje je na listi kulturno-povijesnog blaga BiH. Za izgradnju samostanskog muzeja Vlada Hrvatske izdvojila je 143.500 KM, a Vlada Federacije BiH 19.000 KM.

“Poslije 14 godina možemo konačno otvoriti naš muzej. Zahvaljujem se Vladi Hrvatske koja je donirala značajna sredstva za izgradnju muzeja, ali i Vladi Federacije. Konačno imamo adekvatan prostor u koji možemo smjestiti franjevačko i bosanskohercegovačko blago”, rekao je Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana.

Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica je rekao kako je ovo uistinu veliki dan za Fojničane i građane BiH, te kako će u muzeju biti izloženi vrijedni eksponati koji svjedoče o suživotu u BiH.

Tokom otvaranja muzeja prisutnima se obratio premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je istakao da BiH poznaje dovoljno dobro da bi je shvatio, ali nedovoljno dobro da bi je tumačio.

“Za mene je BiH od susjedne zemlje koju je Hrvatska grlila postala zemlja nesreće, zločina, tragedije i zanemarivanja. U skladu sa zahtjevima Hrvata u BiH, svoj zadatak vidim u tome da BiH što prije postane prostor slobode i sigurnosti. Te dvije težnje su u biti ljudskog postojanja. BiH je danas država koja pada u zaborav i gubi šansu da se realizuje kao država”, rekao je Milanović.

Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato povijesno, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o katoličkoj i hrvatskoj prisutnosti u ovome dijelu Bosne i Hercegovine, kao i o suživotu različitih naroda kroz stoljeća.

(klix.ba)

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *