Stanje Regionalnog muzeja u Doboju nakon poplava

Piše:  Aleksandar Jašarević, arheolog kustos


DSC_2387
image-2219

Tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile sjeverne djelove naše zemlje nisu bile pošteđene ni kulturne institucije od izuzetnog značaja. Regionalni muzej u Doboju koji pokriva deset opština Republike Srpske pretrpio je znatna oštećenja. U svojih 60 godina postojanja ovo su bila najveća oštećenja na infrastrukturi zgrade.

Još jednom, pokazalo se koliko država i grad malo vode računa o svojim kulturnim institucijama koje baštine najveće kulturno-istorijsko blago sjeverne Bosne. Na državnom ili republičkom nivou ne postoje jasne odredbe šta raditi u slučaju vanredne opasnosti, poput elementarnih nepogoda ili ratne opasnosti, gdje i na koji način pristupiti sa dislokacijom depaoa i materijala, koje su to sigurne lokacije, osigurati ljudstvo za prenos materijala. Sve ove stvari prepuštene su muzeju da organizuje i sprovede u malom vremenskom roku.

DSC_2462
image-2220

Zahvaljujući direktoru Muzeja u Doboju, Nebojši Dragojloviću i uposlenim kustosima odmah po proglašenju neposredne opasnosti od poplava pristupilo se prenosu muzealija, arhivske građe, biblioteke. U malom vremenskom roku spašena je neprocjenjiva kulturno-istorijska kolekcija. Nažalost, u prizemnim djelovima zgrade stradali su kancelarijski prostori i djelimično oštećena glavna izložbena sala. Uništen je namještaj, računarska oprema, podovi, zidovi.  Depoi koji se nalaze u drugom djelu zgrade, koji nije bio pod vodom ostali su spašeni uz izuzetak antičke i srednjovijekovne plastike koja je bila potopljena i neophodno je izvršiti dubinsko čišćenje.

Raščišćavanju muzeja poslije poplava pomogle su i Oružane snage BiH. Rekonstrukcija muzejske zgrade i stalna postavka postavljena je 2006.g.

Nažalost muzej će sada privremeno zatvoriti svoja vrata do sanacije prizemnog dijela. Nadamo se da će republičke institucije i donatori pomoći da Muzej ponovo bude otvoren.

[RFG_gallery id=’13’]

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *