Poslušajte kako je zvučao Nesyamun – mumija stara 3000 godina

Izvor: Leeds Museums and Galleries / https://www.nature.com

Upoznajte Nesyamuna. Živio je prije 3 000 godina i bio je egipatski svećenik i pisar u hramu Karnaku. Danas je dobro očuvana mumija čiji je dom Leeds, i jedna je od najproučavanijih mumija u engleskoj. Prije nekoliko godina su stručnjaci iz Leedsa rekonstruirali njegov izgled, a sad su po prvi put uspjeli rekonstruirati glas mumije stare 3 000 godina.

Za mumiju, Nesyamun je prilično dobro očuvan i o njemu se zna dosta podataka, dio smo saznali iz detaljnog opisa njegova života koji je ispisan na sarkofagu, a dio iz istraživanja mumije.

Kako je objavio časopis Nature, mumija je toliko dobro očuvana da su znanstvenici mogli koristiti CT uređaj za njegovo analiziranje, prilikom čega su otkrili da je tkivo glasovnog trakta mumije ostalo netaknuto. David Howard, član tima koji je radio na Nesyamunu je ovaj podatak iskoristio kako bi na 3D printeru izgradio vokalni trakt mumije, te je pomoću umjetnog grkljana stvorio zvuk koji možete poslušati ispod.

Iako vam se zvuk može činiti jezivim, Howard naglašava kako zvuk koji čujete proizvode njegove glasnice iz položaja u kojem leži u sarkofagu, a ako malo pobliže poslušate čuti ćete kako je ovaj tim koji je uključivao arheologe, egiptologe i kompjuterske stručnjake precizno reproducirao zvuk sličan dugom spoju slova E i A.

Izvor: Leeds Museums and Galleries / https://www.nature.com

Ovaj ton ipak nije precizno oponašanje stvarnog glasa svećenika jer su se zbog starosti jezik i nepci raspali te nisu mogli u potpunosti biti rekonstruirani. Međutim, ova nam je inovativna metoda prvi put otkrila kako je zvučala egipatska mumija stara 3 000 godina.

Izvor: Leeds Museums and Galleries / https://www.nature.com

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kultna ogrlica Novog egipatskog kraljevstva

Pored brojnih vrijednih nalaza u Britanskom muzeju čuva se i ogrlica iz perioda osamnaeste egipatske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *