U Livnu predstavljen muzejski časopis Cleuna

???????????????????????????????
image-1986

U prepunoj dvorani Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica u Livnu 22. travnja je predstavljen prvi broj muzejskog časopisa Cleuna. Časopis je nastao uoči 20. godišnjice muzeja te odražava nastojanje vodstva muzeja da iznjedri publikaciju koja će biti prepoznatljiva u širem okruženju.

Cleunu su predstavili Josip Gelo, ravnatelj FMGG-a, Mato Zekan, arheolog i dugogodišnji djelatnik u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, te Damir Tadić, predsjednik upravnog vijeća muzeja te jedan od suosnivača Cleune. Ovaj događaj je upriložen u sklopu proslave ”Dana obrane Livna”, te su sudjelovali brojni uzvanici iz političkog i crkvenog kruga, na čelu s banjalučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom.

Izrazivši dobrodošlicu svim prisutnima Josip Gelo je ukratko upoznao nazočne o samoj ideji muzejskog časopisa te dugom putu do realizacije, jer je od samog utemeljenja muzeja 1996. godine do 2000. godine obnovljena i muzejska zgrada te je 2010. godine dovršen stalni postav. «Pred vama je publikacija u kojoj ćete sigurno naći puno toga što bi vas moglo zanimati posebno kada je riječ o našoj kulturnoj baštini i muzejskoj djelatnosti, prije svega u Livnu» rekao je Josip Gelo nadodavši da je prvi broj Cleune posvećen pokojnom Mati Boni Vrdoljaku, franjevcu kojemu pripadaju velike zasluge za osnivanje muzeja.

Cleuna je zamišljena kao znanstveni časopis u kojemu će se objavljivati radovi iz društveno-humanističkih ali i prirodoslovnih znanosti, čime će se pružiti prilika autorima različitih profila, kao što su povjesničari, arheolozi, povjesničari umjetnosti, etnolozi i drugi.

???????????????????????????????
image-1987

Arheolog Mate Zekan, koji je zajedno sa djelatnicima MHAS iz Splita u nekoliko navrata sudjelovao u arheološkim kampanjama na području Livna, predstavio je časopis naglasivši kako to za njega ima posebni značaj prvenstveno zbog velikog prijateljstva s pokojnim fra Bonom, koji nije uspio dočekati realizaciju svoje ideje o muzejskom časopisu.

« Knjiga je to u kojoj se između korica na 431 stranici, 13 autora u 17 članaka i pridodatim uputama autorima za predaju tekstova u budući broj časopisa dalo prilog kulturnoj i političkoj slici zapadnog djela Bosne i Hercegovine u širokom vremenskom rasponu od prapovijesti do suvremenosti.» rekao je Mate Zekan. Predstavio je svaki članak u publikaciji  te naglasio najvažnije stavke koje su autori htjeli istaknuti, osvrnuvši se na čitatelje koji bi trebali ipak dati završnu ocjenu Cleuni za koju ne sumnja da će biti jedan od najkvalitenijih znanstvenih časopisa na našem području.

Na kraju se okupljenima obratio i Damir Tadić, istaknuvši da je primarni cilj Cleune kvaliteta te moderan pristup.  «Nastojati ćemo tijekom izlaženja uspostaviti široku mrežu suradnika i autora i otvarati prostor mladim i kvalitetnim autorima koji još uvijek nisu postali etablirana imena u svijetu znanosti.» rekao je Damir Tadić. Rekao je da Cleuna ne isključuje ni jedno vrijeme u povijesti,  te da vjeruje da će nakon ovog broja Cleune biti manje nepoznanica u interpretaciji nekih naših zavičajnih fenomena. Također je naglasio da usred loše financijske situacije u znanosti i kulturi kada je drastično sužen izbor znanstveno stručnih publikacija, svaki časopis ove vrste je više nego dobrodošao. Dodao je i da će se časopis u skoroj budućnosti premjestiti i u elektonski oblik čime će za recenziju biti dostupan širem čitateljstvu, te da će izlaziti jednom godišnje.

Na kraju se ravnatelj zahvalio uredništvu, sponzorima te gostima a druženje je nastavljeno u prostorijama muzeja gdje su gosti imali priliku razgledati izložbu  grafika koje su odnedavno dio stalnog postava, a koje je muzeju prošle godine darovao Božo Biškupić, čime je ova ustanova postala vodeća na ovom prostoru.

[RFG_gallery id=’9′]

The following two tabs change content below.

Monika Mihaljević

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *