Otvorenje izložbe “Dječje igračke iz hrvatske baštine”

O
image-3124
U prepunoj galeriji Gorica u Livnu, 16. travnja 2015. u 20. sati otvorena je izložba pod nazivom “Dječje igračke iz hrvatske baštine”. Izložba je stigla u Livno povodom proslave Dana obrane Livna, koji traju do 23. travnja. U suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba, čiji su djelatnici postavili izložbu, livanjska publika ima priliku pogledati doista neobične izloške koji su u potpunosti prilagođeni onima kojima su i namjenjeni, to jest djeci.

Izlošci su spušteni na nižu razinu da bi ih i najmanja djeca mogla dobro vidjeti, s više interaktivnih sadržaja, kao što je kutak u kojemu su djeca mogla dotaknuti pojedine modele i s njima se poigrati. Ovaj događaj je bio jedinstvena prilika da najmlađi i njihovi roditelji zaista uživaju u ovoj večeri.

Leptiri koji se guraju, starinska kola koja vuku drveni konji, dječiji instrumenti, drveni zrakopolovi, konji za njihanje te mnoštvo drugih prekrasnih igračaka, koje su marljivo prikupljane dugi niz godina dok se izložba nije uOpotpunila, sve su posjetitelje vratili u neko davno izgubljeno vrijeme. Pogotovo su uživali stariji posjetitelji koji su se i sami kao djeca igrali takvim igračkama. Posjetitelji su imali priliku pogledati kratki film koji su djelatnici Etnografskog muzeja snimali nekoliko godina, a u kojemu je prikazan proces nastajanja hrvatskih drvenih i keramičkih igračaka.

Autorica izložbe je dr.sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu a autorica likovnog postava je Nikolina Jelavić Mitrović. Suradnici na izložbi su također Jasminka Vujičić te Matija Dronjić. Prilikom otvorenja izložbe okupljenima su se obratili dr. sc. Biškupić Božić, ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije Gorica gosp. Josip Gelo te članica organizacijskog odbora gđa. Silvija Brčić koja je otvorila izložbu u ime načelnika Luke Čelana.

Posjetitelje je pozdravio gosp. Gelo koji je rekao: „Ova izložba na svoj način ima poruku kako za odrasle tako i za djecu. U suvremenoj proizvodnji naći ćemo veliki izbor dječijih igračaka, no ove koje večeras gledamo nešto su posve drugo. Iako su se igračke izrađivale i u livanjskom kraju, mi nismo imali organiziranu proizvodnju kao što je to slučaj u hrvatskom Zagorju i dalmatinskoj Zagori. Nama u Muzeju bi ova izložba mogla biti poticaj da se ovom tematikom pozabavimo i ubuduće.“

Dr. sc. Biškupić Božić je rekla: „OOva izložba je dio jednog velikog projekta koji smo radili 2012. i 2013. god. u Zagrebu i ona je dosada proputovala veliki dio Hrvatske i sada smo je uspjeli realizirati i u Livnu. Posebno me veseli zbog djece jer je to ustvari i dječija tema. Ja sam promatrala posjetitelje ovih nekoliko godina i svi se prisjećaju svog djetinjstva. Moram reći da smo mi bili potaknuti tom tradicijom i baštinom. Etnografski muzej u Zagrebu je otvoren 1919. godine i u njemu postoje igračke iz 19. st. a neke od njih su i ovdje izložene. Ponosni smo što se naša zbirka i dalje širi, a širi se što još postoje ljudi koje takve igračke izrađuju. Postojala je i organizirana izrada igračaka blizu Livna, u selu Zelovu kraj Sinja, a danas se još uvijek izrađuju takve igračke u hrvatskom Zagorju. Zahvaljujući tomu što su one opstale do danas, 2009. godine smo ih uspjeli upisati na UNECSO-ovu listu reprezentativne svjetske nematerijalne baštine, na što smo jako ponosni.“

O
image-3125

Gospođa Brčić je prilikom otvaranja izložbe rekla: „Zadaća nam je njegovati i promicati kulturnu baštinu i to prenositi na mlađe naraštaje. Izloženi predmeti posebni su po svojoj izvornosti, a svojom funkcijom i ljepotom predstavljaju nam bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine.“
Izložbu su uveličali polaznici glazbene škole Franjo Vilhar iz Livna svojim izvedbama na klarinetu i flauti. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu do 12. lipnja 2015. god. do kada će postav biti izložen u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

 

The following two tabs change content below.

Monika Mihaljević

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *