Suočavanje s prošlošću

10603922_840945389273526_3303410612767583786_o
image-2467

U Strugi, u Makedoniji je od 31.7. do 3. 8. 2014. Forum ZFD započeo projekt Balkan 100 koji kroz osvještavanje raznih aspektata kolektivnih identiteta Balkanskih zajednica pokreće proces suočavanja sa paralelnim, a često i konfrontirajućim prošlostima Balkana. U projektu sudjeluju mladi raznih interesa i profesija iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije. Cijeli projekt će trajati tri godine i do samog kraja, mnoge društvene i edukativne aktivnosti će iz njega proizaći.

Tijekom prve radionice u Makedoniji, sudionici su imali priliku da otvore pitanja o kolektivnim i individualnim prošlostima, pokušaju da kritički ispitaju svoja stajališta o istima, te da međusobno usporede svoje narative. Štoviše, radionica je uključivala i antropološko istraživanje u selu Radovištu gdje su se sagledavale  perspektive i proces kreiranja kolektivnog sjećanja stanovnika tog mjesta u kojem se krajem 2. svjetskog rata dogodio veliki zločin.

Iako su aplikacije za sudjelovanje u ovom projektu već završene, razne buduće aktivnosti koje će se razviti iz osnovne ideje projekta, će povremeno uključivati i nove sudionike. To proizlazi iz stava Foruma da suočavanje sa prošlostima Balkana ne treba i neće biti samo dio privilegirane uže skupine projekta Balkan 100 već stvar svih onih koji su spremni da propitaju svoje stavove o prošlosti i vide ima li išta što bi se o tome moglo naučiti od onih ‘drugih.’

Više o Forumu ZFD i njegovim projektima možete pročitati OVDJE

 

 

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

“Mladi i baština” – otvorene prijave za ljetnu školu

Otvorene su prijave za sudjelovanje u 18. Međunarodnoj ljetnoj školi “Mladi i baština” (ISSYH – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *