Suočavanje s prošlošću

10603922_840945389273526_3303410612767583786_o
image-2467

U Strugi, u Makedoniji je od 31.7. do 3. 8. 2014. Forum ZFD započeo projekt Balkan 100 koji kroz osvještavanje raznih aspektata kolektivnih identiteta Balkanskih zajednica pokreće proces suočavanja sa paralelnim, a često i konfrontirajućim prošlostima Balkana. U projektu sudjeluju mladi raznih interesa i profesija iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije. Cijeli projekt će trajati tri godine i do samog kraja, mnoge društvene i edukativne aktivnosti će iz njega proizaći.

Tijekom prve radionice u Makedoniji, sudionici su imali priliku da otvore pitanja o kolektivnim i individualnim prošlostima, pokušaju da kritički ispitaju svoja stajališta o istima, te da međusobno usporede svoje narative. Štoviše, radionica je uključivala i antropološko istraživanje u selu Radovištu gdje su se sagledavale  perspektive i proces kreiranja kolektivnog sjećanja stanovnika tog mjesta u kojem se krajem 2. svjetskog rata dogodio veliki zločin.

Iako su aplikacije za sudjelovanje u ovom projektu već završene, razne buduće aktivnosti koje će se razviti iz osnovne ideje projekta, će povremeno uključivati i nove sudionike. To proizlazi iz stava Foruma da suočavanje sa prošlostima Balkana ne treba i neće biti samo dio privilegirane uže skupine projekta Balkan 100 već stvar svih onih koji su spremni da propitaju svoje stavove o prošlosti i vide ima li išta što bi se o tome moglo naučiti od onih ‘drugih.’

Više o Forumu ZFD i njegovim projektima možete pročitati OVDJE

 

 

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *