U Ostiji se nastavljaju izuzetna otkrića

ostia01
image-2447
italy-travel.net

Talijanski su arheolozi prije par dana u Ostiji, rimskoj luci staroj 2700 godina otkrili novu nekropolu. Direktorica lokaliteta, Paola Germoni je izjavila da je kod ovog otkrića izuzetno što su pojavljuju i kremacija i incineracija, dvije različite vrste pogrebnih rituala na jednom mjestu. Utvrđeni kontrasti su još više iznenađujući budući da se zna kako su svi pokojnici bili članovi jedne iste šire obitelji, a raznolikost grobnica odražava multikulturalnost Rima.

Ovo je otkriće posljednje u nizu iznenađenje u Ostiji nakon što su u travnju arheolozi pronašli nove zidove koji dokazuju je Ostia bila za 35% veća nego što se to do sada mislilo, tj. da je bila veća i od Pompeja.

Rimska luka Ostia je osnovana u 7. st. pr. Kr., a vjerovalo se da je zauzimala površinu od 85 ha. Nekada se nalazila na ušću rijeke Tiber no danas je udaljena 3 km od mora zbog pada razine mora i nanosa mulja. Po predaji je luku osnovao Ancus Marcius četvrti rimski kralj kako bi Rimu omogućio izlaz na more, opskrbu potrebnim namirnicama i sprječavanje neprijateljskih brodova da se približe Tiberu.

Novi nalazi grobova su pronađeni u parku velikom 15000 m2, na rubu grada u kojem su bila smještena pristaništa, skladišta, insule i kazalište. Do sada je pronađeno oko desetak grobova, a neki od njih su pronađeni s natpisima na kojima stoje i prokletstva upućena pljačkašima grobova.

Germoni je na kraju rekla kako bi se moglo zaključiti da nekropola pokazuje slobodu izbora da se s tijelom nakon smrti postupi prema osobnim željama pokojnika umjesto da se pokop vrši prema samo jednoj normi koja je kasnije zavladala s pojavom kršćanstva. 

Ostia je uvijek bila veoma brz i dinamičan grad, a danas je treće najposjećenije turističko mjesto u Italiji, nakon Rima i Pompeja. Iskopavanja se na lokalitetu i dalje nastaju a talijanski arheolozi smatraju da nas očekuju razna nova iznenađenja.

http://artdaily.com/, http://archaeology.org/

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Dentalna higijena prvih Europljana

[wr_row][wr_column][wr_text] Nova otkrića dolaze nam sa nalazišta na sjeveru Španjolske. Pronađen je 1,2 milijuna godina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *