Kome natpis, čemu legenda

Natpis kod Male tepe u Fejićevoj Ulici
image-2944
Natpis kod Male tepe u Fejićevoj Ulici

Iako mnogi od nas to vjerojatno nisu primjetili, dobro je znati kako su brojni lokaliteti u Bosni i Hercegovini popraćeni natpisima koji ih pobliže opisuju iznoseći ukratko bitne historijske podatke o istima. Iako su i sami ti natpisi dio samo jednog viđenja i interpretacije prošlosti, vrlo je pohvalno što takvi natpisi postoje i daju nam uvid u kakvu takvu priču  lokaliteta kojeg smo došli posjetiti.

bun
Ostatci nekadašnjeg natpisa na Bunuru

Isti je slučaj i u Mostaru gdje postoji popriličan broj takvih natpisa sa kojih svi zainteresirani mogu saznati kada je koja građevina sagrađena, u kojem stilu i s kojom namjerom.

Ipak, svojim ponašanjem mnogi su građani Mostara pokazali da im takva objašnjenja ne trebaju i da se vrlo ugodno može živjeti i bez njih. Naime, ono što je svaki prolaznik u Mostaru mogao primjetiti jest da pojedinci već nekoliko godina nekolicinu takvih natpisa koriste ili kao kante za smeće ili kao ploče za ljepljenje plakata i smrtovnica. Pored toga, jedan natpis na Bunuru se smatrao posebno nepotrebnim, da je cijel iščupan iz zemlje i bačen na otpad.

Ipak, da ne bi bili krajnje kritični samo prema ”kreativnim” građanima Mostara, ovom prilikom moram prozvati i određene državne institucije čiji su djelatnici već godinama imali priliku da gledaju kako se natpisi uništavaju, a da oni sami pri tome ne naprave ništa, bez obzira što na natpisima stoji kako oštećenje istih može dovesti do kazne koja bi išla i do 3 godine zatvora.

Zbog ovakvog neodgovornog odnošenja ne samo građana već i državnih institucija prema kulturnoj baštini, osjećam se dužnim da ukažem na taj problem sa željom da će se bar nešto promjeniti po tom pitanju. Iako sam svjestan da pored natpisa ni mnogi lokaliteti i dalje nemaju adekvatnu zaštitu, držim da je bitno napominjati na neodgovornost koja se tiče obaju istaknutih problema.

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *