Srednjovjekovne sprave za mučenje – 2. dio

Ovo je posljednji dio teksta kojeg sam započeo podacima o inkviziciji. Tema nije nimalo lijepa, a ja ću u ovom dijelu spomenuti još 6 sprava za mučenje, od kojih su neke služile i inkvizitorima. Zahvaljujem se čitateljima kojima je ovo bilo zanimljivo.

1. Lomača: to je poznata metoda inkvizicije, a proces je jednostavan. U sredini hrpe drvenih cjepanica postavio bi se stup i za taj stup se vezala žrtva. Vatra bi zatim obavila posao do kraja. Trebalo je najčešće oko 30 minuta da žrtva izgubi svijest od jakog dima, ali, ako bi vrijeme bilo vjetrovito, cijeli proces se je mogao odužiti na oko 2 sata prženja žrtve. Ovo je i najčešća metoda inkvizicije protiv heretika.

Witch-scene4
image-1083

2. Stup srama: ova metoda nije bila smrtonosna i služila je za diskreditaciju i javno ponižavanje osoba koje su počinile neki zločin. Ova sprava se sastojala od 3 utora u koje bi došla žrtvina glava i ruke. Tu je žrtva bila zaključana i ne bi mogla pobjeći. Cijeli ovaj proces se odvijao na javnom mjestu, trajao bi 1 do 2 sata, a žrtvu bi svjetina gađala trulim povrćem, mrtvim životinjama ali i kamenjem što je moglo ozlijediti žrtvu.

Pillory-stocks
image-1084

3. Iron Maiden (Željezna djevica): ovo je zlokobna sprava za koju se mislilo da je izmišljotina. Radi se o metalnom sarkofagu s vratima koja su obložena šiljcima iznutra. Nakon što su žrtvu ubacili u sarkofag, vrata bi se zatvorila. Šiljci su bili tako strateški raspoređeni da pogode i probiju vitalne organe, no nisu bili predugački tako da je ranjena žrtva patila u agoniji dok ne bi iskrvarila.

Iron Maiden
image-1085

4. Scavenger’s daughter (Lešinarova kćer): ova sprava je bila željezni obruč u obliku slova A, s prostorom za žrtvin vrat na vrhu, rukama na sredini i nogama na dnu ovog obruča. Za razliku od sprave za rastezanje, ovdje je cilj bila kompresija tijela, s zastrašujućim ozljedama kao šro su lom kralježnice i rebara, a uslijed strašnog stiskanja žrtvi je tekla krv kroz nos i oči. Zaista, divljačka sprava.

100_9245b_mid
image-1086

5. Sprava za čupanje grudi: ova sprava pokazuje kako su mučitelji ženama posebne i zastrašujuće užase. Zanimljivo je i to da se malo njih uopće suzdržavalo od mučenja žena, već naprotiv, imali su razvijene i posebno okrutne metode kojima su uništavali određene aspekte i atribute ženstvenosti. Među metodama oskvrnjivanja ženstvenosti spada i ova sprava.

Breast Ripper
image-1087

6. Kruška za mučenje: ako ste mislili da ne postoji nešto gore od čupanja grudi, prevarili ste se. Ova sprava u obliku kruške sastojala se od 4 metalna lista koja su se mogla razdvajati i skupljati. Kruška bi se stavila u vaginu, anus ili grlo, ovisno o prirodi zločina: usta za heretike, anus i vagina za homoseksualce, vještice i preljubnice. Nakon što bi se umetnula, pokrenuo bi se mehanizam i listovi bi se počeli razdvajati, te uzrokovati unutarnje ozljede. Ova sprava nije bila smrtonosna, ali je korištena u kombinaciji s drugim metodama mučenja.

the-pear-of-anguish
image-1088

The following two tabs change content below.

Igor Weber

prof. povijesti i geografije

Latest posts by Igor Weber (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *