Noć muzeja u znaku podrške Zemaljskom muzeju BiH

Noć muzeja u Hrvatskoj započela je svečanim otvorenjem u muzeju Mimara u 18 sati, na kojem je sudjelovao direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Adnan Busuladžić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a završila u jedan sat poslije ponoći.

U znak podrške Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost, u muzeju Mimara je organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja BiH.

87FDFB15-2210-4F09-B8AA-CA36E910B700_mw1024_n_s
image-1093

Replike nakita  iz Zemaljskog muzeja

„Ovogodišnja Noć muzeja u Hrvatskoj okrenuta je podršci  muzejskim djelatnicima u Bosni i Hercegovini i podršci cijele hrvatske muzejske zajednice  važnoj znanstvenoj i kulturnoj ustanovi sarajevskom Zemaljskom muzeju  koji je zatvoren više od godinu dana“, kazala je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Milvana Arko-Pijevac.

„Naravno, mi svi koji radimo u muzejima znamo važnost muzejskih i baštinskih ustanova, ali to bismo željeli prenijeti i cijeloj javnosti i kroz ovu manifestaciju uključiti cijelu Hrvatsku da da podršku Zemaljskom muzeju“, navodi Arko-Pijevac.

O samoj izložbi nakita iz fundusa sarajevskog Zemaljskog muzeja – kustosica zagrebačke izložbe Arijana Koprčina:

Naime, riječ je o izložbi od svega šezdesetak primjeraka odabranog nakita koji prikazuju izuzetno velik vremenski raspon – od 4. stoljeća prije Krista do početka 20. stoljeća – i obuhvaćaju dva najveća i najznačajnija odjeljenja tog izuzetno velikog muzeja – Arheološko i Etnografsko. Nadam se da će se ovom izložbom i šira javnost u Hrvatskoj upoznati i sa Zemaljskim muzejem u Sarajevu i sa njegovim fundusom.

Jedna od glavnih poruka Europske unije europskim muzejima je – stvaranje publike, podsjetila je pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović:

„Upravo zbog činjenice da su vrata naših kolega iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine zatvorena, bilo je logično i prirodno da smo – nakon inicijative Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu koje se obratilo našem Ministarstvu kulture  – predložili našim kolegama da se  tema Zemaljskog muzeja nađe unutar Noći muzeja.“

Hrvatsku i bosanskohercegovačku muzejsku praksu povezuje i osoba Ćire Truhelke, prvog kustosa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a potom i prvog kustosa i dugogodišnjeg upravitelja  sarajevskog Zemaljskog muzeja, podsjetila je   predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća Dubravka Osrečki Jakelić:

„Zemaljski muzej u Sarajevu i kompletna muzejska zajednica Bosne i Hercegovine zahvalila se Ćiri Truhelki jednom velikom izložbom koja mu je bila posvećena  prošle godine. Mi se na ovaj način isto njemu zahvaljujemo i na neki način osvješćujemo spone koje nas vežu, a na koje ponekad zaboravljamo.“

Strossmayerova galerija HAZU priključila se manifestaciji i posebnom izložbom o Ćiri Truhelki.

Uz izložbu nakita iz fundusa sarajevskog Zemaljskog muzeja u Muzeju Mimara, posjetitelji su mogli kupiti i replike tog nakita koje su izradili sarajevski zlatari Senad i Sead Sofić i zagrebački zlatar Zlatko Božić, a 25 posto prikupljenog novca ide za sarajevski Zemaljski muzej.

Izvor: klix.baslobodnaevropa.org

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *