Romul i Rem

Brončana Vučica - danas se nalazi u Kapitolinskom muzeju u Rimu. Izrađena e u Etruriji u 5. st. pr. Kr. i možda u prvo vrijeme uopće nije imla veze  sa legendom o Romulu i Remu. Likovi blizanaca su dodani poslije kada je kip ponovno otkriven u doba renesanse.
image-1326
Brončana Vučica (Kapitolinski muzej u Rimu). Izrađena je u Etruriji u 5. st. pr. Kr. i možda u prvo vrijeme uopće nije imala veze sa legendom o Romulu i Remu. Likovi blizanaca su dodani poslije kada je kip ponovno otkriven u doba renesanse.

Od svih rimskih mitova tek je malo njih toliko bogato folklorom kao mit o osnivačima Rima, Romulu i Remu. Te nam priče govore o tome kako su dva brata, Amulije i Numitor zajdnički vladali Alba Longom, gradom koji je osnovao Enejin sin Askanije. Ubrzo je Amulije postao ljubomoran na svog brata zbog prava na nasljedstvo te ga je zatvorio, a njegovu kćer Reu Silviju je prisilio da postane Vestina svećenica. Zbog toga je ona morala čitav život ostati djevica, ali nakon nekog vremena je bog Mars silovao Reu Silviju u koju se zaljubio, te je ona rodila blizance –  Romula i Rema.

Čim je to čuo, bijesni je Amulije naredio da se njihova majka živa zakopa, a da se djeca utope u Tiberu. No sluge kojima je povjeren ovaj zadatak su se sažalile nad blizancima i umjesto da ih utope, pustili su ih niz rijeku u njihovoj kolijevci. Struja ih je odnijela do obale podno Palatina gdje je njihov plač privukao pozornost vučice. Daleko od toga da ih pojede, ona ih je podojila vlastitim mlijekom brinući se o njima dok nije stigla pomoć ljudi. Pastir Faustul koji je tuda prolazio sa svojim stadom je ugledao dječake te ih odnio kući i povjerio svojoj ženi na brigu. Pastirova žena Aka Larencija ih je nazvala Romul i Rem. Faustul ih je, uz pomoć svoje žene odgojio a da nije ni znao da su to sinovi boga Marsa i vestalinke Reje Silvije… dječaci kojima je sudbina odredila da budu osnivači grada Rima.

Blizanci su izrasli u jake i zdrave mladiće i do svoje zrelosti su stekli ugled zbog svoje hrabrosti u borbama s razbojnicima koji su napadali pastire. Priče o njihovim djelima su stigle i do Amulija koji je poslao svoje vojnike po njih. Vojnici su uspjeli uhvatiti Rema, a Romul koji je saznao za svoj pravi identitet je sa pastirima oslobodio brata, napao tiranina, prognao ga i vlast vratio Numitoru.

Nakon nekog vremena Romul i Rem odluče osnovati svoj grad, a odluku o tome tko će biti osnivač grada su prepustili bogovima, onaj tko ugleda više ptica osnovati će novi grad. Romul se popne na brežuljak Palatin, a Rem na Avantin. Rem ugleda šest orlova strvinara, a Romul ih vidje dvanaest, pa zaključi da su bogovi na njegovoj strani.

On odmah uzora brazdu oko Palatina  da označi mjesto gdje će se graditi zidine budućeg grada. Kada je Rem, ljubomoran na brata vidio mali zemljani zid preskoči preko brazde i naruga mu se da će i neprijatelji tako lako moći upasti u njegov grad. Romula to naljuti te on zada smrti udarac svome bratu.

Prema predaji Romul je 21. 4. 753. godine sam izgradio grad, te mu dao ime Roma.

Temu blizanaca koje doje divlje životinje nalazimo i u grčkoj mitologiji, a vjerojatno je bila poznata i Etruščanima prije nego što se počela vezati uz osnivače grada Rima.

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Mozaici vile u Paniku

Kad sam prvi put čitala o vili u Paniku pomislila sam – hercegovačka Atlantida. Baš poput Atlantide ona danas pod vodom Bilećkog jezera skriva veliko blago. Krije priče o bilećkom kraju iz doba slavnog i moćnog Rimskog carstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *