Središte svijeta

424361_10150625543393423_1891352538_n
image-1329

Unatoč svom udaljenom smještaju na padinama planine Parnas, Delfi se prema starogrčkoj tradiciji nalaze u samom središtu svijeta. Središte je odredio vrhovni bog Zeus oslobodivši dva orla na najudaljenijim krajevima svemira, a zatim obilježavajući mjesto na kojem su se sreli. Mjesto je obilježio neobično isklesanim kamenom (omphalos) koji se smatra pupkom svijeta. Kopija omphalosa se nalazila u unutrašnjem svetištu Apolonovog hrama u Delfima.

Homerska himna Apolonu govori o tome kako je Apolon isprva izabrao ovo mjesto pokraj  vrela Telfuza, no njegova eponimička nimfa uvjerila ga je da svetište premjesti nešto više, u blizinu Krize.  Ondje je odlučio osnovati proročište, pa je postavio temelje za svoj hram nakon što je ubio čudovišnu zmiju koju je ostavio da istrune (putho). Otuda potječe drugo ime Delfa – ”Pito” i  naziv ”Pitijske igre” koje su se ondje održavale.

Povijesno gledano, čini se da je Apolonovo svetište utemeljeno u desetom stoljeću pr. Kr., s proročištem koje je radilo od osmog stoljeća i potom igrama koje su se počele održavati u ranom šestom stoljeću pr. Kr.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *