Pionirski projekt zračne arheologije u Bosni i Hercegovini

1798965_758105237557542_1813479616_o
image-1659

U razdoblju od 18. 03. -20. 03. 2014. tim arheologa se okupio da provede prvo arheološko rekognosciranje[1] iz zraka na Duvanjskom polju, što je ujedno i prvo istraživanje te vrste u Bosni i Hercegovini.

Tim su činile profesorice sa odsjeka za arheologiju Univerzitata u Ljubljani, Darja Grosman i Tina Milavec, mag. arheologije Stipan Dilber ispred franjevačkog muzeja Tomislavgrad, mag. arheologije Marko Ceković iz Zagreba, mag. arheologije Jozef Koštial iz Praga te mag. arheologije Marko Barišić iz Mostara. Sa timom je surađivao Aeroklub klub Mostar 1949 sa svoja dva pilota Ivanom Karačićem i Jozom Zadrom bez čijeg udjela cijeli projekt ne bi bio moguć.  Projekt je najvećim dijelom financiran CONPRA projektom dok je troškove hrane i smještaja za dio tima pokrio direktor Franjevačkog muzeja fra Ante Pranjić.

Budući da je uništavanje arheoloških lokaliteta u BiH svakodnevica, svrha ovih istraživanja bila je da se kroz nedestruktivne metode zračne arheologije to donekle spriječi, bar što se tiče kulturno prebogatog Duvanjskog polja i njegove okolice.

Projekt je izveden na način da se iz aviona pokušao dokumentirati što veći broj poznatih ili čak nepoznatih arheoloških lokaliteta Duvanjskog polja kako bi im se tako obezbjedila sigurnost od kompletnog zaborava i destrukcije.

Sljedeći korak koji će biti obavljen je obrada i analiza uslikanih fotografija što će dovesti  izmeđuostalog i do stvaranja prve baze podataka ove vrste u našoj državi.

Tim je uvjeren da zračna arheologija u Bosni i Hercegovini neće prestati ovdje već da je ovo samo prvi od mnogih projekata koje će realizirati u budućnosti.

Iako mnoge kulturne institucije u našoj državi ne rade na osuvremenjavanju i promoviranju arheologije onako kako bi trebale, ovaj tim ljudi pokazuje da se ipak mnogo može učiniti i izvan državnih aparata kada se to uistinu i želi.

[RFG_gallery id=’6′]

 


[1] Sustavna metoda promatranja područja u pokušaju određivanja položaja, identificiranja i snimanja arheološkog nalazišta

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *