Noć vještica i naš odnos prema prošlosti

shaman
image-129

Piše: Rhona

Pitate se zašto otvaramo stranicu baš na ovaj datum? Dobro je što se pitate jer to je ono što i želimo od vas. Dakle, jedan od ciljeva ove stranice nije samo prezentiranje određenih informacija već poticanje kritičke svijesti i pitanja ne samo o prošlosti već i o modernom svijetu koji se također često poziva na istu.

Primjer za ovo je upravo dan na koji smo mi odlučili otvoriti ovu stranicu. On je na našem govornom području poznat pod modernim terminom ‘Noć Vještica.’ Mnoge neopaganske grupe danas vežu se za ovaj datum jer vjeruju da moderno slavljenje ovog festivala vuče korijene iz drevnih predkršćanskih keltskih tradicija. Iako vjerojatno ima neke istine u tome, svrha naše stranice nije da propagira takva učenja već da to istakne kao jednim od primjera gdje se netko iz modernosti (u ovom slučaju neopaganske grupe) pokušava povezati sa nečim iz daleke prošlosti. Bez obzira koliko mi željeli da naši današnji običaji ili festivali jesu fiksni i uvijek isti, to teško da je slučaj. Naime, kada bi sada imali vremeplov da dovedemo nekog starog Kelta da vidi kako se danas obilježava ovaj dan, on teško da bi vidio neke sličnosti među slavljima jer previše se stvari promjenilo u međuvremenu. Ovo bi nas trebalo upozoriti na jedno, a to je da se sve konstantno mijenja iako to, zbog sporosti procesa, često ne vidimo. Radi toga smo i izabrali ovaj datum za otvaranje stranice jer nas upravo on navodi na ovaj zaključak, a evo i još jedan primjer zašto. Za neka Keltska plemena ovaj je datum označavo kraj žetve, početak novog doba godine- zime te je ujedno bio povezan i sa religijom budući da se vjerovalo kako duhovi predaka i razni drugi entiteti na ovaj dan slobodno prelaze u naš svijet i mješaju se sa ljudima. Moderno društvo koje označava početak zime 21.12. teško da vidi nešto religijsko u tome iz razloga što je moderni svijet religiju odvojio od drugih društvenih kategorija iako to u predindustrijskoj prošlosti nije bilo tako. Ovo nas dovodi do još jedne spoznaje, a to je različit doživljaj stvarnosti. Svijet koji nas okružuje, različite kulture različito interpretiraju i zbog toga naš moderni početak zime ne odgovara onom keltskom iako i mi i oni pokušavamo interpretirati gotovo isti svijet oko nas. Sve se dakle mijenja i mi, kao istraživači prošlosti bi te procese trebali pokušati prepoznati. Iako smo tek počeli naše istraživanje, navedene konstatacije bi bilo dobro imati na umu i kroz vaše buduće posjete naše stranice.

I dalje vam ništa nije jasno i imate masu pitanja? Odlično, sad znate da ste na pravom putu. Pridružite nam se i krenimo u istraživanje fascinantnog svijeta prošlosti zajedno…

 

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *