Špiljski umjetnici uglavnom žene?


prapovijest

Nove analize otisaka dlanova iz Francuske i Španjolske pokazuju da su većina ranih umjetnika bile upravo žene!

Uz crteže bizona i konja koji su pronađeni na prapovijesnim pećinama, prvi slikari su iza sebe ostavili i tragove svoga identiteta. Oni su puhanjem crvene i smeđe boje kroz grube cijevi ostavili otiske svojih dlanova.

Nove analize tih otisaka iz Francuske i Španjolske pokazuju da su većina ranih umjetnika bile upravo žene. Ovo je iznenađujuće otkriće jer je dosad većina arheologa smatrala kako su muškarci ti koji stoje iza špiljske umjetnosti. Mnogi su smatrali da su crteži životinja nastali iz simbolično-magičnih razloga kako bi lovci što lakše ulovili životinju koju su nacrtali, a široko prihvaćeno mišljenje je da su upravo muškarci osiguravali hranu. Međutim istraživanje koje je proveo američki arheolog Dean Snow govori kako su otisci dlanova iz paleolitskh pećina uglavnom ženski.

Snow je za National Geographic naglasio da se čak i površinskim promatranjem otisaka može vidjeti da su pripadali ženama “Veliki prstenjaci na lijevoj ruci tih dlanova siguran su pokazatelj da se radi o ženskom dlanu, a tu su i drugi tragovi kao što su dugi kažiprst i kraći mali prst na istom dlanu.” Međutim do svog otkrića Snow nije došao samo pukim nagađanjem nego je čitavo posljednje desetljeće proveo dokazujući da otisci dlanova mogu otkriti identitet osobe. Surađivao je sa raznim sručnjacima i razvio posebne algoritme koji omogućuju kompjutersko skeniranje i analizu dlanova kako bi se identificirao spol špiljskih umjetnika. Njegovo otkriće baca sasvim novo svjetlo na ulogu žena u prapovijesnom razdoblju, a on je za kraj još i komentirao zašto se do sada smatralo da su paleolitski umjetnici isključivo muškarci? “To je jednostavno”, rekao je, “do sada su uglavnom muškarci dominirali arheologijom, i vrlo je vjerojatno da je upravo ta činjenica pridonijela ovakvom mišljenju.”

National Geographic

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *