Muzej u doba korone

Zemaljski muzej u Sarajevu
Zemaljski muzej u Sarajevu

Prije par mjeseci nitko nije mogao ni sanjati da ćemo se svi, bez obzira na rasu, spol, dob, društveni status i slično, naći zatvoreni u svoja četiri zida. Nikom početkom ove godine nije padalo na pamet da će ovako izgledati ostatak 2020. godine. Zatvorena su omiljena okupljališta – kafići, kao i sve institucije i ustanove. Okupljanje velikog broja ljudi nije dozvoljeno.

Muzeji su također zatvorili svoja vrata. Neki od njih, doduše samo fizički. Google Arts and Culture u suradnji sa oko 2500 muzeja i galerija nudi mnoštvo sadržaja za sve ljubitelje kulture. Ovaj projekt možete pronaći na njihovoj web adresi ili jednostavno putem aplikacije ušetajte u najpoznatije svjetske muzeje iz svog naslonjača, vrta, balkona ili otkud već. Mnogi muzeji i galerije omogućili su panoramske prikaze pojedinih prostorija u svojim muzejima.

Muzej u doba korone https://artsandculture.google.com/
https://artsandculture.google.com/

Što aplikacija nudi? Zamislite samo zemlju u koju biste htjeli otputovati. Utipkajte ime države ili grada u koju ste poželjeli otići i možete, primjerice, istražiti jedan od mnogih muzeja ili galerija tog mjesta koji se nalaze na ovoj platformi. Možete krenuti u virtualnu šetnju zbirkama, čitati priče o izlošcima, gledati videa ili što vas već zanima.

Muzej u doba korone https://artsandculture.google.com/
https://artsandculture.google.com/

U posljednje su vrijeme na društvenim mrežama posebno bili popularni alati aplikacije koji omogućuju da neko od ponuđenih umjetničkih djela virtualno postavite u prostorije svoga doma. Ova opcija omogućava doživljaj dimenzija umjetničkog djela. Tako, na primjer, možete “postaviti” Van Goghovu Zvjezdanu noć ili Da Vincijevu Mona Lisu u svoju sobu. Neka umjetnička djela toliko su velika da će zauzeti čitavu manju prostoriju. Mnoštvo je drugih opcija koje vam pruža ova aplikacija. Možete istražiti kako izgleda vaš selfie transformiran u Muchov Krik, ako vas to zabavlja (kao što je zabavilo mene).

Neki svjetski poznati muzeji na svojim internetskim stranicama također omogućuju virtualne šetnje. Takav primjer je muzej Louvre u Parizu,  The British Museum , Vatikanski muzej  i brojni drugi muzeji. Guggenheim Museum, primjerice, skupio je muzejske aktivnosti u kojima možete sudjelovati iz svojih domova na ovom linku. Možete posjetiti neke od njihovih izložbi, slušati podcaste, pogledati live videa iz muzeja i slično.

Brojni muzeji nude i različite besplatne webinare na kojima možda možete naučiti upravo ono što ste oduvijek htjeli, ali dosad niste imali vremena. Australian Museums and Galleries Association, The Smithsonian Institution, Cuseum i brojni drugi nude zanimljive seminare.

Muzej u doba korone
https://naturalhistory.si.edu/education/distance-learning/exploring-minerals-geologist-gabriela-farfan

Jedna od najzanimljivijih akcija je kampanja danskog Thorvaldsen’s Museuma  koji je, povodom svog 250. rođendana, odlučio djeci pokloniti set za modeliranje. Počevši od datuma 1.4.2020., svakoga radnog dana između 11-13 sati vrećice s materijalom čekat će djecu ispred muzeja. Jedino pravilo kojeg se trebaju pridržavati oni koji žele pokupiti vrećice je pravilo socijalnog distanciranja. Na stranicama muzeja postavljene su i video upute kako koristiti set za modeliranje.

Photo: Valmira Gjoni

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana također je sudjelovao u zanimljivom projektu pod nazivom Muzejske priče. U petak, 3.4. 2020., u sklopu spomenutog projekta održan je live chat sa kustosom Zemaljskog muzeja, Samirom Avdićem. Nadamo se da će u našoj zemlji izrasti još mnogo sličnih projekata ukoliko uskoro ne budemo mogli fizički pristupiti muzejima. Vjerujemo da će djelatnici naših muzeja naći načina da nas uvedu u muzej preko ekrana. Nadam se da ćete i svi vi naći vremena da obogatite svoje znanje i način da podržite kulturne institucije.

Vezani članci: Noć muzeja u znaku podrške Zemaljskom muzeju BiH

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

2 comments

 1. Drage kolege,
  Hvala vam na informacijama.
  Zemaljski muzej BiH možete pratiti na instagram, fb i twitter profilima. Tu smo najaktivniji 🙂
  Trenutno radimo na zanimljivim postovima sa najaktuelnijom porukom u svijetu stay home i stay safe.
  Također ocekuju vas jednom u sedmici slicni izazovi imitacija sa starih fotografija, skluptura ili slika.

  Trenutno prupremamo i nekoliko videa o kojima cemo vise razgovarati u drugoj polovini aprila.

  Srdačni pozdrav.
  Ostanite sigurni i zdravi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *