Upoznajmo arheologa: Ćiro Truhelka

Ćiro Truhelka
Ćiro Truhelka

Ćiro Truhelka jedna je od najvažnijih ličnosti kada govorimo o arheologiji u Bosni i Hercegovini. Jedan je od osnivača Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Osamnaest godina proveo je radeći kao prvi kustos i još toliko radeći kao ravnatelj muzeja. Ovih 36 godina provedenih u Sarajevu, najplodnije su razdoblje njegovog rada.

Truhelka je rođen 2.2.1865. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je nastavio studij opće povijest i povijest umjetnosti. Nakon završenog obrazovanja počinje raditi  u Umjetno-obrtnom muzeju u Zagrebu i u Obrtnoj školi u Zagrebu.

U Sarajevo je došao 1886. godine na preporuku svog profesora Ise Kršnjavija, oko dvije godine prije otvaranja Zemaljskog muzeja. Imao je zadataka da pripremi sve za otvorenje novog muzeja. Godine 1888. muzej je napokon otvoren. Truhelka je posatao njegov prvi kustos. Ulogu kustosa obavljao je sve do 1905. godine. Tada je imenovan za ravnatelja muzeja.

U vrijeme dok je bio ravnatelj izgrađena je zgrada današnjeg muzeja. Pri uređenju muzeja vodio je računa da se slijede standardi tadašnje moderne muzeologije.

Osim toga, petnaest je godina (1906-1929) bio i urednik “Glasnika zemaljskog muzeja”,  koji je arheolozima i danas polazišna točka za njihova istraživanja. Ćiro Truhelka svojim tekstovima pokrio je sva razdoblja bosanskohercegovačke prošlosti.

Truhelkina djela objavljena su uglavnom u “Glasniku zemaljskog muzeja”, sarajevskoj „Nadi“ te u brojnim stranim glasilima na njemačkom, češkom i francuskom jeziku.

Prvi Glasnik zemaljskog muzeja izdan je 1889. godine, a u njemu su bila objavljena čak četiri članka koja potpisuje Ćiro Truhelka. Od tada je napisao preko 150 radova te nebrojeno mnoštvo manjih članaka. U svrhu istraživanja ovaj sjajni znanstvenik naučio je i albanski i turski jezik.

Umro je 17.9.1941. godine u Zagrebu.

Vezani članci: Razgovor sa prof. dr. sc. Željkom Miletićem

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *