Muzej antičkog stakla u Zadru – putovanje u antičku povijest staklarstva

Muzej antičkog stakla smješten je u samom srcu grada Zadra, na poluotoku odnosno na prostoru stare  gradske jezgre gdje se u doba antike nalazila rimska kolonija Jader. Za mjesto njegova smještaja izabrana je palača Cosmacendi izgrađena u 19. st. te je on kao institucija  osnovan  2006. godine, a za posjetitelje otvoren tri godine kasnije odnosno 2009. godine.   Muzej antičkog stakla je kao takav jedinstvena kulturna institucija, i to ne samo na području Hrvatske, već i u svijetu, koja je specijalizirana za takav tip arheoloških nalaza i stoga je posebno prepoznatljiv među muzejskim institucijama. Njegovu zbirku čini oko 2000 različitih staklenih predmeta koji datiraju u razdoblje  između 1. st. prije Krista i 5. st. poslije Krista. Artefakti su nađeni na širem zadarskom području (Zadar, Nin, Starigrad, Podgrađe kod Benkovca…) koje je u rimsko doba bilo vrlo gusto naseljeno. Najvećim brojem nalaza ističe se nekropola rimske kolonije Jader koja se nalazila na današnjoj Relji gdje je prilikom gradnje trgovačkog centra obavljeno detaljno arheološko istraživanje i nađen velik broj ukopa u staklenim urnama s bogatim grobnim prilozima. Stalni postav muzeja tako čine raznoliki stakleni artefakti koji se u velikoj mjeri odlikuju vrlo finom izradom da je gotovo iznenađujuće kako su uspjeli ostati sačuvani u tako dobrom stanju, toliki niz godina.

MAS zgrada
image-4406
Zgrada Muzeja antičkog stakla. Izvor: portalbiograd.com

Plan Muzeja antičkog stakla je da kroz neko vrijeme postane centar za proučavanje antičkog stakla na europskoj razini na čemu svojim brojnim aktivnostima neprestano radi.  Iako  primarno zamišljen kao specijaliziran posebno za izučavanje antičkog staklarstva, ipak se svojim povremenim izložbama i radionicama također bavi staklarstvom drugih povijesnih razdoblja čime širi svoj djelokrug i dobiva nove potencijale za razvoj. Usmjeren je i na revitalizaciju obrta puhanja stakla koji u brojnim prilikama prezentira posjetiteljima.

Sitni stakleni artefakti namijenjeni kozmetičkoj i farmaceutskoj uporabi Izvor: http://www.vecernji.hr/vizualna-umjetnost/besplatno-razgledajte-muzej-antickog-stakla-u-zadru-433389
image-4407
Sitni stakleni artefakti namijenjeni kozmetičkoj i farmaceutskoj uporabi Izvor: http://www.vecernji.hr/vizualna-umjetnost/besplatno-razgledajte-muzej-antickog-stakla-u-zadru-433389

 

Staklena urna (http://www.panoramio.com)
image-4408
Staklena urna Izvor: http://www.panoramio.com

U istočnom krilu prizemlja Palače početak je stalnog postava na temu povijesti staklarstva; ondje je demonstriran proces izrade stakla, materijal i oruđe, te antička staklena građa koja služi kao ilustrativni primjer tehnika izrade i ukrašavanja. Na prvom katu taj se postav nastavlja s temom trgovine i trgovačkih puteva. Ondje su izloženi stakleni artefakti što domaće što strane proizvodnje, te žigovi.  Zatim, ondje je i poseban dio posvećen primijeni stakla u kozmetici, farmaciji i medicini, a na njega se nastavlja  zbirka staklenih predmeta koji su bili u uporabi u kućanstvu. U prizemlju je i jedna dvorana  predviđena za povremene izložbe, predavanja i druga javna događanja, a  na nekoliko pozicija u muzeju postavljeni su i ekrani na kojima posjetitelji mogu vidjeti proces restauratorske djelatnosti i snimke nekih od istraživanja. Uz prethodnu najavu moguće je također uživo vidjeti postupak puhanja stakla – princip po kojem je staklo nastajalo i po kojem se izrađuju replike rimskih staklenih predmeta dostupne u ponudi suvenirnice.

Replike antički staklenih predmeta koji se mogu kupiti u muzejskoj suvenirnici Izvor: www.facebook.com/LikeZadar/photos
image-4409
Replike antički staklenih predmeta koji se mogu kupiti u muzejskoj suvenirnici Izvor: www.facebook.com/LikeZadar/photos

Muzej stalno organizira i povremene izložbe i događaje te na taj način kontinuirano radi na vlastitoj promociji i ugledu. Zbog popularnosti među posjetiteljima posjeduje Certificate of Excellence dodijeljen od strane Tripadvisora, a prošle godine ga je Hrvatska turistička zajednica proglasila turističkom atrakcijom godine. Osim toga posjeduje i niz drugih priznanja koja pokazuju koliko je veliki uspjeh uspio postići u tih 10ak godina od kako djeluje. Stoga, svakom ljubitelju povijesti i kulture koji bilo kojim povodom dolazi u Zadar topla je preporuka da posjetiti ovu jedinstvenu muzejsku instituciju jer se u njoj krije impresivna zbirka koja ga neće ostaviti ravnodušnim.

Izvanredno sačuvana boca u obliku ribe Izvor: http://www.maraid.co.uk/blog/2013/09/museum-of-ancient-glass-zadar/
image-4410
Izvanredno sačuvana boca u obliku ribe Izvor: http://www.maraid.co.uk/blog/2013/09/museum-of-ancient-glass-zadar/
The following two tabs change content below.

Valentina Zović

doktorantica poslijediplomskog studija arheologije

Check Also

Mozaici vile u Paniku

Kad sam prvi put čitala o vili u Paniku pomislila sam – hercegovačka Atlantida. Baš poput Atlantide ona danas pod vodom Bilećkog jezera skriva veliko blago. Krije priče o bilećkom kraju iz doba slavnog i moćnog Rimskog carstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *