Kradljivci umjetnina – Subhash Kapoor afera

Pretpostavljamo da je većina vas uživala u dobroj knjizi ili gledajući film koji govori o potrazi za izgubljenim/ukradenim artefaktom, umjetninom i slično. No, te filmske radnje nisu toliko daleke od stvarnosti. Zapravo su istinite priče čak uzbudljivije i nevjerojatnije. Krađe antikviteta su skoro svakodnevnica, a odgovori na pitanja tko? što? kako? zašto? nisu nimalo jednostavna.

Temple5
image-4388
http://www.livemint.com/

TKO krade? – Uglavnom su to siromašni mještani koji su zbog financijske situacije primorani na krađu, ali oni su samo donji dio tog lanca. Na samom vrhu su, nažalost, često oni koji su svojim poslom vezani za očuvanje kulturne baštine. To su tzv. januss figure. Zašto Janus? Jan je rimski bog s dvije glave; jedna gleda u prošlost, druga u budućnost, početak i kraj, podzemlje koje krade i prvorazredni svijet skupljanja antikviteta.

Među najpoznatijim Janus figurama je Subhash Kapoor koji se bavio umjetninama i antikvitetima. Na Manhatnanu je posjedovao svoju galeriju “Umjetnost  prošlosti” (Art of the Past Gallery) koja mu je služila kao paravan za ilegalnu nabavu i daljnu prodaju antikviteta i umjetnina.

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/39328
image-4389
Brončani kip Shive. Izvor: http://www.metmuseum.org/art/collection

ŠTO  je ukrao? Među najvrijednijim ukradenim antikvitetima je kip Gospodara Shive Nataraja, Kralj plesa. Potječe iz 900. godine. Kip Shive napravljen je za vrijeme dinastije Chola (850. – 1250) koja je poznata po dugoj vladavini. Podržavali su književnost i umjetnost, te su dali sagraditi mnoge hramove. Najpoznatiji je Brihadeeswarar u mjestu Sripuranthan (Tamil Nadu) gdje se i nalazio ovaj ukradeni, brončani kip Shive, visok 130 cm. Shiva je kozmički plesač, bog uništenja koji okružen plamenovima pleše kako bi svemiru došao kraj, a otpuštao je duše ljudi kako bi sve opet bilo stvoreno.

KAKO je uspio? Iako u Indiji postoji zakon  (donešen 1972. godine) koji je štitio antikvitete, polazilo mu je za rukom jer je bio ugledan čovjek u svijetu artefakata. U Indiji je čak imao i neku vrstu propusnice da izbjegne detaljnu kontrolu na carini (?!) Originalne kipove je prokrijumčario sa suvenirima, modernim kipovima i rukotvorinama. Nitko nije uočio da su među njima originali.

Hram Brihadeeswarar bio je zatvoren i zaključan za javnost (1995. godine) jer je postojala velika opasnost od urušavanja, a mjesto je bilo nastanjeno škorpionima i sličnim životinjama.  Vjernici su znali doći pomoliti se, ali nisu ulazili u hram. Kapoor je unajmio Asokana, lokalnog mještanina koji je poznavao kraj, ali i druge ljude koji će mu pomoći u krađi. Zločinački umovi kreću u akciju krajem rujna 2005 godine s pripremom i istraživanjem terena. Krađa je prošla bez ikakvih poteškoća jer nitko nije ulazio u hram, a i krali su u tri navrata, siječanj 2006., svibanj 2006. i srpanj 2006. Svaki put bi zalijepili lokot da se ne shvati kako je netko provalio u hram. Kako originalno, zar ne?! Kipovi su prokrijumčareni tek u studenom 2006. Dok je krađa otkrivena, Kapoor je uspio prodati svih osam ukradenih kipova.

idol_2_041214122932
image-4390
Izvor: http://media2.intoday.in/

KAKO je uspio prodati muzejima nešto ukradeno? Jednostavno! S prodajom je čekao do 2007. godine. Bio je majstor falsificiranja dokumenata. Muzejima je rekao kako je nabavio kipove od sudanskog diplomate koji ih je otkupio od muzeja “Fine Art Museum in Delhi”, koji zapravo uopće ne postoji. Sve je on imao na papiru, ali sve je bilo krivotvoreno. Zašto muzeji nisu provjeravali ove informacije nije poznato. Ipak treba se biti siguran što se to kupuje, pogotovo kada za to tako nešto izdvaja 5.6 milijuna australskih dolara!!!! (Australski muzej je kupio kip Shive).

Krađa je slučajno otkrivena kada su indijski arheolozi dobili dozvolu da premjeste kipove na sigurnije mjesto (?!) i to tek u kolovozu 2008. godine. Kreće akcija! Kapoorovog pomagača uhvatio je FBI te je on morao surađivati s FBI-om kako bi izvukao živu glavu (izdaja za slobodu). Namamio je Kapoora u zamku. Uhitili su ga u Njemačkoj pri pokušaju bijega u kolovozu 2011 godine. Izručen je Indiji početkom 2012., a suđenje još traje. Nadamo se da će dobiti što je zaslužio. Nokon tog suđenja čeka ga još i sudski proces u SAD-u.

ZAŠTO je to uradio? Kada je riječ o krijumčarenju riječ odgovor je svima jasan  – zbog novca.

Nažalost, on je samo jedan u moru spomenutih Janus figura. No, ne brinite, nije sve tako crno. Zakoni se postrožavaju, a postoje organizacije koje se bave upravo istraživanjem i pronalaskom ovih artefakata.

http://www.livemint.com/
image-4391
Izvor: http://www.livemint.com/

Jedna od organizacija koja  se bavi ukradenim antikvitetima je Trafficking Culture, međunarodni istraživački konzorcij koji provodi istraživanja na temlju čvrstih dokaza. Također, postoji i stranica s listom ukradenih/vraćenih artefakata i antikviteta, tzv. Stolen Gods, a i jedan zanimljivi blog koji se naziva Anonimni švicarski kolekcionar (Anonymus Swiss Collector).

Ovo su samo neke web stranice, ali sasvim dovoljno da  se bacite na pronalaženje uzbudljivih, napetih ali ISTINITIH  priča!

Hram Brihadeeswarar je obnovljen nakon što je Shiva vraćen.

The following two tabs change content below.

Helena Bošnjak

mag. filozofije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *