Drevna Teba

Aleja sfingi u Karnaku
image-732
Aleja sfingi u Karnaku

Teba je u Razdoblju Nove egipatske države (1570. – 1070. g. pr. Kr.) bila sjedište boga Amosa i glavni grad egipatskih dinastija. Grad nije imao zidina, a prostorno je bio organiziran prema Nilu. U Tebi je sagrađeno najviše hramova, a taj grad koji su egipćani nazivali Weseta ili Nut-Amona je jedan od najmističnijih gradova Starog svijeta.

Kao bogato arheološko nalazište Teba je bila podijeljena u dva dijela. Istočno od Nila nalaze se hramovi i palače Luxora i Karnaka.

Zapadno od Nila je ‘grad mrtvih’ gdje je otkrivena Dolina kraljeva u kojoj je 1922. godine pronađena grobnica mladog faraona Tutankamona, a tu je i nešto manje poznata Dolina kraljica.

Amonov hram u Karnaku je bio alejom sfingi povezan sa velikim hramom u Luxoru koji je sagrađen 14. g. pr. Kr., za vladavine Amenhotepa III.

Luxor
image-733
Luxor

Teba je bila naseljena još od 3200. g pr. Kr. Tijekom 18. dinastije Novog kraljevstva doživjela je vrhunac upravo zbog pomorske trgovine koja je ustanovljena od tebanske luke Elim. Grad je propao u vrijeme asirske okupacije Egipta (671. g. pr. Kr.) kada su hramovi spaljeni opljačkani i razrušeni. Sa svojim nekropolama i hramovima Teba je 1979. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Karnak
image-734
Karnak
The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *