Home / Svijet / Drevna Teba

Drevna Teba

Aleja sfingi u Karnaku
image-732
Aleja sfingi u Karnaku

Teba je u Razdoblju Nove egipatske države (1570. – 1070. g. pr. Kr.) bila sjedište boga Amosa i glavni grad egipatskih dinastija. Grad nije imao zidina, a prostorno je bio organiziran prema Nilu. U Tebi je sagrađeno najviše hramova, a taj grad koji su egipćani nazivali Weseta ili Nut-Amona je jedan od najmističnijih gradova Starog svijeta.

Kao bogato arheološko nalazište Teba je bila podijeljena u dva dijela. Istočno od Nila nalaze se hramovi i palače Luxora i Karnaka.

Zapadno od Nila je ‘grad mrtvih’ gdje je otkrivena Dolina kraljeva u kojoj je 1922. godine pronađena grobnica mladog faraona Tutankamona, a tu je i nešto manje poznata Dolina kraljica.

Amonov hram u Karnaku je bio alejom sfingi povezan sa velikim hramom u Luxoru koji je sagrađen 14. g. pr. Kr., za vladavine Amenhotepa III.

Luxor
image-733
Luxor

Teba je bila naseljena još od 3200. g pr. Kr. Tijekom 18. dinastije Novog kraljevstva doživjela je vrhunac upravo zbog pomorske trgovine koja je ustanovljena od tebanske luke Elim. Grad je propao u vrijeme asirske okupacije Egipta (671. g. pr. Kr.) kada su hramovi spaljeni opljačkani i razrušeni. Sa svojim nekropolama i hramovima Teba je 1979. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Karnak
image-734
Karnak
The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Povijest kave

Izvor: https://www.eliteworldhotels.com.tr/ Volite kavu i mislite da ste probali sve vrste od turske, espressa, macchiata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com