Oruđa od glačanog kamena hvarsko-lisičićke kulture

U skupinu kamenih izrađevina od glačanog kamena možemo svrstati jezičaste i kalupaste sjekire, sjekire-dlijeta i budake. U ovu skupinu Benac je svrstao i probušene kamene čekiće.

U Lisičićima su zastupljeni veći primjerci jezičastih sjekira sa jako raširenom oštricom, te sa svih strana zaobljeni primjerci manjih dimenzija. Kalupaste sjekire uže su od jezičastih i ne šire se prema oštrici. Obično su manjih dimenzija (dužina im ne prelazi 10 cm). Osim toga, Benac navodi i prijelazne oblike između jezičastih i kalupastih sjekira. U tehničkom pogledu gotovo i nema razlike između sjekira-dlijeta i sjekira-budaka.

Oruđa od glačanog kamena u Ravlića pećini su zastupljena samo jednim primjerkom  kalupastog tipa. Ovaj primjerak pripada IIA fazi Ravlića pećine, odnosno prvom stupnju hvarske kulture. (Ovaj primjerak spada u kategoriju minijaturnih neolitčkih sjekira, pa nije moguće smatrati ga sjekirom u pravom smislu riječi).

U Zelenoj pećini glačana kamena oruđa jako su rijetka. Pronađena je jedna kamena sjekira te dva komada kamenog čekića. U Hateljskoj pećini oruđa od glačanog kamena zastupljena su samo jednim nalazom jezičaste sjekire.

Glačane alatke iz Zelene pećine
image-740
Glačane alatke iz Zelene pećine

Većina  glačanih izrađevina u Lisičićima izrađena je od jaspisa, pješčara i krečnjaka, tj. od vrsta kamena koje se nalaze na području Neretve ili njezine okolice. Manji broj sjekira izrađen je od mekšeg kamena (magnezita i opala). Primjerak u Ravlića pećini izrađen je od zelenkastog, dobro obrađenog kamena.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *