Aristofanovi Oblaci nad Ravnim Kotarima

Antička dramska skupina Sveučilišta u Zadru ove je godine u sklopu semestralne nastave ljetnog semestra pripremila predstavu Aristofanovi Oblaci nad Ravnim Kotarima’ kojom je na suvremen način adaptirala i uprizorila komediju ‘Oblaci’ poznatog grčkog komediografa Aristofana. Predstava se održala u utorak 14. lipnja u dvorištu Citadele u Zadru i privukla je velik broj gledatelja koji su se nasmijali komičkoj obradi političkih i društvenih događaja u Hrvatskoj. Vrijeme za održavanje i za ismijavanje trenutnom situacijom kao da nije moglo biti bolje jer su upravo vrlo aktualne teme kriza Vlasti, kurikularna reforma i Europsko prvenstvo u nogometu. Predstavu je režirao prof. dr. sc. Milenko Lončar inače pročelnik Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru, a glumili su studenti: Josipa Bašić, Marko Brkljačić, Marta Čargo, Stella Frančišković, Ante Grković, Matea Harambašić, Lorena Lončar i Ana Soldo.

Oblaci su jedna od sačuvanih komedija grčkog komediografa Aristofana iz 5. st. pr. Kr.  Atenski seljak Strepsijad ne može spavati zbog dugova koje mu je natovario sin Fidipid  zaluđen konjima i trkama. Strepsijad rješenje problema pronalazi u Sokratu i njegovoj Mislionici gdje želi naučiti onu vrstu govora i filozofiranja kojom će se riješiti dugova, no to zbog starosti ne polazi za rukom pa šalje sina ondje na poduku. Fidipid uspješno savlada Mislionicu, riješe se dugova, ali i počne tući oca u što ga još uvjerava da ima pravo. Strepsijad tada shvaća da je sve bilo pogrešno i zapali Mislionicu.

Plakat predstave (izvor: Antena Zadar)
image-4912
Plakat predstave (izvor: Antena Zadar)

Nakon predstave razgovarala sam s Antom Grkovićem studentom prve godine diplomskog studija klasične filologije koji je bio jedan od organizatora i glumaca u predstavi, stoga ovdje prenosim intervju koji sam sa njim napravila pun zanimljivih informacija o ideji za pripremu baš tog Aristofanovog komada, realizaciji i budućim planovima Antičke dramske skupine.

P: Kako je došlo do ideje za pripremu predstave?

Prošle je godine na inicijativu prof. M. Lončara osnovana Antička dramska skupina Sveučilišta u Zadru s ciljem da se svake akademske godine pripremi i izvede neka antička predstava kako bi se pokazalo da su teme koje antička drama obrađuje još uvijek aktualne i kako ima puno prostora za njihovu adaptaciju. Tako je prošle godine bila pripremljena Aristofana komedija Mir u suvremenoj interpretaciji pod naslovom Aristofanova Irena iliti Gospa Mirogojska.

P: Zašto ponovo Aristofan?

Aristofan se bavio političkom komedijom, a kako su takve teme i danas vrlo aktualne, učinio se ponovo najprikladniji. Takav tip komedije je publici vrlo blizak jer je politička situacija nešto o čemu se stalno priča i komentira. Kod Aristofana tu onda ima puno prostora za obradu, naravno kad se temeljna nit njegove komedije prenese u sadašnjost. Zbog tematike obrazovanja koja je bliska Sveučilištu Oblaci su se tu pokazali kao posebno prikladni, Aristofanova je Mislionica onda postalo Sveučilište u Zadru  pa se tu našlo i prilika da se malo ismiju profesori i hrvatski sustav obrazovanja.

 

Sokrat u razgovoru s Milom i Marijem (izvor: Vilma Kolar)
image-4913
Sokrat u razgovoru s Milom i Marijem (izvor: Vilma Kolar)

P: Koliko ste se dugo pripremali i kako se tekle pripreme?

S pripremama smo započeli na početku ljetnog semestra pod mentorstvom prof. Lončara koji je sam tekst Aristofanovih Oblaka prilagodio današnjici, a cijela je skupina onda tokom priprema došla još do nekih ideja kako se tekst i izvedba mogu prilagoditi kako bi bili zabavniji.  Čitava je priprema tako bila proces koji se razvijao, a najintenzivnije smo na uvježbavanju izvedbe radili tokom posljednjih mjesec dana.

P: Koje su se trenutne društveno-političke prilike najviše našle na meti ismijavanja?

Kako je trenutno u Hrvatskoj kriza Vlasti i vrlo su aktualna nadmetanja među političkih strankama, to se pokazalo kao sjajan materijal za prilagodbu Aristofanova humora današnjim prilikama. Naravno tu se našla i kurikularna reforma te opsjednutost nogometom koja je prisutna posebno u ovo doba održavanja Europskog nogometnog prvenstva kad ljudi stavljaju nogomet ispred svega i bez obzira što nisu baš pri novcu kupuju navijačke rekvizite, prate utakmice uz “potoke” piva, a neki čak i odlaze na utakmice, iako si realno to nisu u stanju priuštiti.

Ispravno i neispravo umovanje (izvor: Vilma Kotlar)
image-4914
Ispravno i neispravo umovanje (izvor: Vilma Kotlar)

P: Na koji su točno način Aristofanovi Oblaci adaptirani?

U našoj interpretacije te starogrčke komedije Strepsijad postaje Mile iz okolice Benkovca kojeg je sin Mario (u originalu Fidip) bacio u dugove zbog opsjednutosti nogometom (kad Aristofana konjima i utrkama) i trošenjem na sportsku opremu, navijačke rekvizite, klađenje te odlazak na Euro.  Mile ga stoga kako bi se riješio dugova šalje u Mislionicu (Sveučilište u Zadru) da se nauči pogrešnom umovanju odnosno kako manipulirati ljudima. Mario uspješno to uspješno savladava, ali i počinje tući oca i učiti ga pameti uvjeravajući ga da na to ima pravo jer su starci po drugi put djeca, na što Mile poludi te zapali Mislionicu (Sveučilište).

P: Jeste li zadovoljni uspjehom koji je izvedba komedije ostvarila?

Jako smo zadovoljni, privukli smo brojnu publiku i sa samog Sveučilišta i izvan njega, i svi su se uspjeli nasmijati komediji trenutne društveno-političke situacije u Hrvatskoj.

P: Imate li još neke slične projekte i predstve u planu?

Možda i ova predstava bude dobila još koju reprizu da je pogledaju i oni koji sada za to nisu imali prilike, a dogodine će se svakako spremati jedna nova, vidjet će se s vremenom još koja. Uglavnom, Antička dramska skupina nastavlja s radom i interpretacije antičkih predstava će nadajmo se postati nešto što će se iz godine u godinu raditi. Možda ih ubuduće uspijemo i uklopiti u program Antičkih dana koji se svake godine održavaju u Zadru što bi zbog povećanja atraktivnosti i gledanosti bilo na obostranu korist tih projekata.

Naklo na kraju izvedba (izvor: Vilma Kotlar)
image-4915
Naklon na kraju izvedbe (izvor: Vilma Kotlar)
The following two tabs change content below.

Valentina Zović

doktorantica poslijediplomskog studija arheologije

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *