Arheologija za bolje sutra

10801682_10204335304640652_5153173205879069774_n
image-2762

Nekoliko mladih arheologa, nezadovoljnih načinom na kojima se đacima i studentima prezentira izučavanje prošlosti unutar oficijalnih edukacijskih sistema, u posljednja dva mjeseca održalo je u Mostaru i Gornjem Vakufu-Uskoplju dvije eksperimentalne arheološke radionice sa ciljem da pokažu kako prošlost ne mora biti uzrok konflikta između određenih zajednica kako se to često prezentira, već upravo suprotno, stvar međusobnog razumijevanja i samopropitivanja.

Štoviše, ono što su mladi arheolozi htjeli podučiti osnovnoškolce, srednjoškolce i studente jest da popularna paralelna, a često i suprotna znanja o prošlosti koja se prezentiraju kroz udžbenike historije i medije bosanskohercegovačkog društva nisu onako sigurna i jednostavna kako se to često predstavlja i tumači.

Kako bi to demonstrirali, arheolozi su simulirali arheološke lokalitete, kreirali pisane izvore o istima te sa učesnicima pokušali proći cijeli proces istraživanja jednog takvog zamišljenog lokaliteta. Kroz taj proces učesnici radionica su, ne samo učili o načinu na koji arheolozi dolaze do materijalnih ”dokaza,” već su se suočili sa interpretacijskim poteškoćama do kojih arheolog dolazi kada istražuje stvarne lokalitete te zapisuje ”činjenično stanje” na terenu.

Na kraju su učesnici došli do zaključka kako su mnoge stvari koje arheolozi zapisuju kao ”činjenice” zapravo krajnje problematične, i da bez obzira na to, one u bosanskohercegovačkim udžbenicima povijesti završavaju kao vrlo neupitne i sigurne, iako u suštini to nisu.

Jedan od mnogih rezultata radionica je bio i taj da se pokaže kako historija sama ne može funkcionirati, a bez da se u interpretaciju ne uplete i arheološka teorija koja može služiti ne samo da testira i propituje popualarne narative o prošlosti već i da generalno proširi naše perspektive sagledavanja istih.

Prema izjavama arheologa, inicijatora ovih radionica, najavljene su ovakve i slične aktivnosti i u skorijoj budućnosti i to na više lokacija u Bosni i Hercegovini.

10440248_10204335306680703_1729458234299085981_n
image-2763

Ako mi kao obrazovani mladi kadar ne budemo djelili znanje iz ovih oblasti i učili mlade kako da budu kritički osvješteni prema pitanjima naših prošlosti, to niko neće učiniti za nas, izjavio je jedan od inicijatora ovih radionica.

Espekrimentalnu arheološku radionicu u Mostaru je na noć europske noći istraživača vodio mag. arheologije Damir Ugljen i apsolventica arheologije i povijesti umjetnosti Ivana Ereš dok su radionicu u Gornjem Vakufu-Uskoplju proveli mag. arheologije Marko Barišić te apsolvent arheologije Saša Buljević.

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *