Zadar: Jarilovo 2017

image-5628

 Ovaj vikend Zadar se vraća u neka u starija vremena, ali ovaj put ne u razdoblje antike već u doba drevnih Slavena. Udruga studenata arheologije Sveučilišta u Zadru Arheoss, s brojnim suradnicima po prvi puta organizira projekt “Jarilovo” s ciljem educiranja javnosti o staroslavenskoj kulturi i mitologiji, njegovanju tradicije i prošlosti, pa tako i rekonstrukcije slavenskog mita o dolasku proljeća.

Prva dva dana, počevši već danas, studenti su organizirali predavanja i projekcije filmova. U subotu od 12:00 do 20:00 sati imate priliku pogledati rekonstrukciju slavenskog života na Perivoju Riva. Od 16:00 sati slijede nastupi HKUD-a „Široka kula“ iz okolice Gospića i KUD-a „Napredak“iz Knina. Glavi događaj pod nazivom „Jarilov hod“ održati će se u nedjelju, s početkom u 18:00 sati krenuti će procesija od Perivoja kraljice Jelene Madijevke pa do Rive gdje će završiti borbom Jarila i Velesa te paljenjem Krijesa.

U projektu sudjeluju Sveučilište u Zadru, Arheološki muzej Zadar, Narodni muzej u Zadru, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Udruga Antropop, udruga Red Čuvara grada Zagreba, Udruga Perunova Svetinja, TabernaHistorica, Zadružna pivovara Brlog, mr. sc. Ivo Brkić (scenograf), Miljenka Lenđel (kostimograf), KUD „Napredak“ Knin, KUD „Posavec“ Dubrovčak Lijevi i Topolje, KUD „Cvijet“, etno udruga “Petrovo Polje”, HKUD „Široka Kula“. Detaljnije informacije o događajima i raspored možete pogledati na Facebook stranici eventa

Sponzori projektu su Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Tehnička škola Zadar, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, restorani Groppo, 2 ribara, Pet bunara, bistro Pjat, konobe Skoblar i Bonaca, Ilirija resort, PZ MasVin.

Projekt Jarilovo 2017. nastao je izuzetnim trudom i radom studenata i brojnih suradnika i sponzora te se pozivaju svi zainteresirani neka se pridruže projektu kako bi uveličali svojim dolaskom ovu manifestaciju.

Pridruži se projektu i probudi slavenski duh u sebi!

 

The following two tabs change content below.

Iva Škoro

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *