U potrazi za frankopanskim posjedima

image-5641
Kaštel Gradec – Foto: Darko Antolković

Predsjednik udruge ”Knezovi krčki Frankopani”, Petar Kopanica i fotograf Darko Antolković osmislili su projekt “U potrazi za frankopanskim posjedima” s ciljem otkrivanja i zaštite baštine Knezova krčkih Frankopana. Projekt je osmišljen na osnovu knjige autorice Ingrid Žic “U potrazi za frankopanskim kaštelima”, koju udruga planira reizdat. Kroz projekt se želi predstaviti baština knezova krčkih Frankopana, kao što su utvrde, crkve, kapele, sela, odnosno sve što je povezano sa Frankopanima.

Udruga Knezovi krčki Frankopani osnovana je u gradu Krku 2008. godine s ciljem otkrivanja i zaštite baštine grada i otoka Krka, te baštine knezova krčkih Frankopana, a sa Darkom Antolkovićem povezali su se prošle godine prilikom izložbe fotografija o srednjovjekovnim utvrdama koja je održana u Šilu. Prošlogodišnja izložba u Šilu organizirana je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Dobrinj, te je izdan katalog izložbe.
Katalog izložbe možete pogledati ovdje:

Dogovorena je suradnja oko novih izložbi, koje će se održati u srpnju, kolovozu i rujnu na otoku Krku s ciljem promoviranja frankopanske baštine. Prva izložba održat će se od 15. do 31. srpnja u Vrbniku, u Baćin dvoru, u čijoj će organizaciji sudjelovati i Udruga Frankopan Vrbnik. Druga izložba održat će se u Frankopanskom kaštelu u gradu Krku tijekom kolovoza i rujna.

S ciljem promoviranja prve utvrde knezova krčkih Frankopana Gradec, udruga je organizirala povijenu priču “Povratak Krčkih knezova Frankopana u Gradec”. O zanimljivoj povijesti Gradeca govorio je arheolog Ranko Starac. Ne zna se točno kada je Gradec građen, jer o tome nema isprava ili dokumenata. Po načinu gradnje, po strukturi zidova i arheološkim istraživanjima koja su rađena na Gradecu, on je nastao na prijelazu 11. i 12. stoljeća. Dograđen je i završen krajem 12. ili početkom 13. stoljeća. Pored kaštela nalazi se kapela sv. Nikole, koja je izgrađena i fundirana 1325. godine. Nakon što su Krčki knezovi napustili otok (zadnji knez Ivan VII. Frankopan), u doba Mletačke republike mijenja se naziv, te postaje kapela sv. Duha. Napuštena je krajem 18.stoljeća. 

Knez i njegov notar brižljivo su bilježili sve prijedloge posjetitelja oko očuvanja Gradeca. Želja nam je da u Gradec vratimo dio života. Kad putnik svrati u kaštel, da ne vidi samo zidine. U njemu želimo naložiti ognjišće, u okolini zasaditi lozu, posijati proso i zob. Čuvati ovce i osedlati konja. Putniku natočiti čašu vode iz potoka. Želja nam je da se čuje kanat i sopile. Nekad smo svoju povijest zapisivali glagoljicom na pergameni, a danas na Internetu. Sad kad smo se vratili u Gradec, bit će nam lakše ostvariti sva data obećanja.
 
 
U srednjem vijeku grad Krk bio je sam za sebe gradska općina s posebnim municipalnim pravima i statutom. Ostali dio otoka bio je podijeljen na četiri općine kojima su u ime knezova Frankopana upravljali podknežini. Podknežini su stanovali u kaštelima ili gradovima. Kašteli kao sjedišta podknežina bili su u Omišlju, Dobrinju, Vrbniku , Baški i u gradu Krku gdje se kaštel i danas nalazi.
 
Karta frankopanskih posjeda:

The following two tabs change content below.

Darko Antolković

Latest posts by Darko Antolković (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *