Radionica eksperimentalne arheologije: Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka

image-5705
Foto: Tomislav Ivančić

Ovo ljeto u Slavoniji priprema se radionica eksperimentalne arheologije. Radi se o studentskom projektu pod nazivom „Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka“. Za one koji ne znaju, eksperimentalna arheologija je grana arheologije koja se bavi izradom predmeta ili oponašanjem pojava iz prošlosti s ciljem postavljanja i provjere hipoteza vezanih uz procese izrade, korištenja i odlaganja artefakata ili ljudskog ponašanja u cjelini. Projekti eksperimentalne arheologije izvode se u kontroliranim uvjetima i pod određenim pravilima te je važno koristiti alat karakterističan za određeno razdoblje kako bi dobiveni rezultati bili što vjerodostojniji.

Osoba koja stoji iza ideje o radionici je Tomislav Ivančić, student diplomskog studija arheologije sa Sveučilišta u Zadru. Porazgovarali smo s Tomislavom kako bi nam pobliže objasnio svoj projekt.

Kako si došao na ideju organiziranja radionice?
Od početka studiranja zanimala me prapovijesna arheologija, a ponajviše predmeti od cijepanog i glačanog kamena. Najbolji način za naučiti sve o kremenu je upravo preko eksperimenta te sam se tako zainteresirao za eksperimentalnu arheologiju. Istraživajući tako o sličnim projektima u svijetu te gledajući razna videa proizvodnje predmeta od kamena, drva i sličnih materijala, palo mi je na pamet da bismo tako nešto i mi sami mogli organizirati. Početna ideja je bila da se uz ovu radionicu radi i neolitička kuća, ali od toga se za sada odustalo jer sam želio prvo vidjeti kako će nam funkcionirati ova radionica, a onda ako bude uspješna iduće godine organizirati nekakav ozbiljniji projekt.

Tijekom eksperimentalne radionice koristiti će se samo tehnologije kakve su koristili ljudi u prapovijesnom vremenu na našem području. Na taj način sudionici će moći doživjeti svakodnevni život prapovijesnog čovjeka iz prve ruke. Kroz sedam dana trajanja radionice sudionicima će se predočiti sve do sada poznate aktivnosti prapovijesnoga čovjeka, dakle od proizvodnje keramičkih predmeta, koštanih predmeta, zatim predmeta od kremena i glačanog kamena te proizvodnje lukova i strijela.

image-5706
Foto: Tomislav Ivančić

U projektu sudjeluju studenti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta u Zagrebu. Svatko je zadužen za određeni dio radionice. „Najviše ćemo se bazirati na razdoblje kasnog neolitika, međutim obuhvatiti ćemo i razdoblje paleolitika i mezolitika kroz proizvodnju alatki od kremena i kosti. Svi koji se uključe u kamp dobiti će određeni zadatak i svi će sudjelovati u izradi i testiranju svih predmeta.“ – kaže nam Tomislav.

Vrijeme održavanja radionice je od 17. do 23. srpnja ove godine. Sudionici će provesti tjedan dana u kampu Borovik u općini Drenje zapadno od Đakova. Borovik je umjetno jezero koje se nalazi na idealnoj lokaciji. Priroda i okoliš oko jezera gotovo su netaknuti te će sudionici imati priliku uživati u svakom aspektu kampa.

Na što sve sudionici trebaju biti spremni s obzirom da se radi o kampiranju?
Šator i vreća za spavanje su osnovni dio opreme. Međutim ukoliko baš nemate šator organizirati ćemo jedan veliki šator za 6 do 8 osoba i jedan manji za 3 osobe. Također biti će ljetno vrijeme tako da će sigurno biti komaraca i krpelja, pa bi svatko trebao ponijeti zaštitu u obliku sprejeva i ulja. Što se tiče zaliha vode to je isto osigurano. U blizini se nalazi brana gdje možemo uzimati vode koliko god želimo, ali otići ćemo i koji put do obližnjeg izvora, ako ne bude presušio u to vrijeme. U sklopu kampa nalazi se i kafić gdje se može naručiti hrana, ali u blizini se nalazi jedno malo mjesto gdje ćemo ići po potrebne namirnice. Preporučam ponijeti i kupaći kostim, jer u ljeto jezero je odlično osvježenje. 

Radionica je organizirana isključivo od strane studenata te nije osiguran prijevoza za zainteresirane. Ukoliko želite sudjelovati u kampu morate si sami osigurati prijevoz i novac za hranu i piće. Ako dolazite autobusom ili vlakom do Osijeka, Đakova ili Našica organizatori će vam osigurati prijevoz do Borovika. „Ideja je da svi okuse život prapovijesnog čovjeka, a život u prirodi je jedan od aspekata života prapovijesnog čovjeka.“ – objašnjava Tomislav.
„Htio sam isprobati nove stvari, postaviti pitanje i dati na njega odgovor kroz eksperiment. Smatram kako je budućnost arheologije upravo u eksperimentu, kako u znanstvenom, tako i u turističkom smislu, jer budimo realni, arheologija je tu zbog znanosti koliko i zbog ljudi. Potrebno je pokazati ljudima što smo naučili i što znamo o čovjekovoj prošlosti, a nema boljeg načina nego kroz prezentaciju svakodnevnog života čovjeka u prošlosti.“

image-5707
Foto: Tomislav Ivančić

Točan plan i program te više informacija o projektu možete pronaći na Facebook stranici gdje će se do početka projekta objavljivati razni članci koji će Vam približiti sve teme koje će se obrađivati na projektu. Radionica je otvorena svima i nije predviđen rok prijave, no pozivaju se svi zainteresirani neka se jave organizatoru kako bi se znao barem okviran broj sudionika.
Pozivaju se svi studenti arheologije, arheolozi i entuzijasti koji smatraju da bi se mogli zabaviti izrađujući raznorazne prapovijesne predmete neka iskoriste ovu jedinstvenu priliku. Ljeto donosi i svojih prednosti na jezeru Borovik. Osim što ćete naučiti ponešto o eksperimentalnoj arheologiji i životu prapovijesnog čovjeka, očekuje Vas i uživanje u prirodi, kupanje u jezeru te druženje uz vatru do kasnih sati.

The following two tabs change content below.

Iva Škoro

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *