Tomislavgrad: ”Antropološka analiza osteološke građe”

DSC_0217
image-3529

Jučer je u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu održana radionica i predavanje pod nazivom ”Antropološka analiza osteološke građe” koju je vodila Marijana Kljajić, apsolventica doktorskog studija arheološke antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na ovaj se način studentima arheologije Sveučilišta iz Mostara i ostalim zainteresiranim sudionicima približila antropologija kao

DSC_0188
image-3530
znanost srodna arheologiji uz koju je neminovno vezana.

„Jako je bitno da se arheolozima približi antropologija jer se arheolozi bave materijalnom kulturom. Ostatci ljudi koje mi analiziramo su izradili tu materijalnu kulturnu, oni su dio cijele te arheološke slike. Ljudski ostatci su najbolji pokazatelji kako se živjelo, koja je bila kvaliteta života i kakvi su bili uvjeti. Na studijima arheologije studentima danas nažalost nije dovoljno približena antropologija. Tu bi se moglo mnogo više, naravno da student neće raditi antropološke analize ili pisati znanstvene članke na tu temu, međutim bitno je da nauče kako na terenu odrediti sve dijelove kostura, do kuda se može iskopavati, je li sve iskopano i očišćeno, bitno je da zna preliminarno odrediti spol, starost i sl.“ Rekla nam je ova mlada znanstvenica koja sudjeluje na raznim međunarodnim projektima uključujući antropološko – arheološku školu u Poljskoj, gdje je prošle godine radila kao asistentica antropologije.

Radionica je uključivala dio analize skeletnih ostataka koji su u svibnju pronađeni na lokalitetu Podgajac u Roškom polju.

DSC_0219
image-3531

Stipan Dilber, mag. arheologije i kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu bio je voditelj iskopavanja u Roškom polju a rekao nam je kako je tom prilikom istraženo 12 grobova u kojima je bilo oko 15 skeleta čije će se stanje i točan broj detaljnije utvrditi ovom analizom.

„Grobovi su kasni srednjovjekovni s rijetkim prilozima, a na iskopavanju su sudjelovali mještani volonteri te studenti arheologije Sveučilišta u Mostaru“. Rekao je kustos koji je za kraj najavio još više zanimljivih radionica i nove projekte većeg obima koje planira muzej a koji bi uključivali i inozemne stručnjake te strane studente.

 

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *