Svečano otvoren Interpretacijski muzej MuM Mostar

P1000155
image-2375

Danas je u Mostaru u prostoru Čerekovića dućana svečano otvoren Interpretacijski centar MuM Mostar. Centar je otvoren na 10 godišnjicu obnove Starog mosta u Mostaru, a dugogodišnji projekt se realizirao u suradnji regije Toskana Italija, Grada Mostara, Muzeja Hercegovine Mostar i Oxfama BiH.

U hamamu
image-2376
U hamamu

Svečanost je započela riječima: „Pristupite monitorima koji se nalaze ispred info-pulta ili slobodno istražujte iz svog doma: možete pratiti naše sugestije, kreirati vlastito putovanje, ili se pak prepustiti sretnoj slučajnosti zahvaljujući trenutnom impulsu. Postupite onako kako vas inspiracija vodi, važno je samo da ne sjedite skrštenih ruku!“

U pozdravnom govoru se zatim posjetiteljima obratio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je iskazao radost zbog novog objekta kulture koji će kulturnom sadržaju našega grada pružiti nešto sasvim novo. Gradonačelnik je posebno pozdravio i zahvalio se prisutnoj zamjenici talijanskog veleposlanika u BiH Ilarii Ragnoni, čije je veleposlanstvo uz regiju Toskana i Piemonte glavni investitor ovoga projekta.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić otvorio je muzej svečanim rezanjem crvene vrpce.
image-2377
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić otvorio je muzej svečanim rezanjem crvene vrpce.

Autor projekta i ekspert regije Piemonte, Robert Canu je naglasio kako je ovo jedan muzej koji pokazuje prošlost ali je okrenut i prema budućnosti. Na kraju se posjetiteljima obratio Direktor Muzeja Hercegovina Asim Krhan koji je rekao kako je cilj novoga muzeja uspostaviti integralni i kulturni sustav koji će posjetitelja uputiti na sve orginalne lokacije i sadržaje.

Prisutni uzvanici su u obilasku muzeja bili oduševljeni sveukupnim izgledom, korištenjem audio vizualnih tehnologija i ispreplitanjem modernog i orijentalnog. Radi se o uistinu jednom novom objektu koji bi trebao biti nezaobilazan za svakog posjetitelja grada Mostara.

Otvaranjem Interpretacijskog centra Mostar započeo je program obilježavanja desete godišnjice obnove Starog mosta koji će se nastaviti u gradskoj vijećnici u 18:00 sati održavanjem foruma pod naslovom ”Mostar 2014 – 10 godina poslije”.

 

[RFG_gallery id=’17’]

 

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

“Mladi i baština” – otvorene prijave za ljetnu školu

Otvorene su prijave za sudjelovanje u 18. Međunarodnoj ljetnoj školi “Mladi i baština” (ISSYH – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *