Rođendan Zemaljskog muzeja 2018.

 


image-5833
Obilježavanje 130. godišnjice rada i postojanja Zemaljskog muzeja u Sarajevu bio je još jedan događaj koji nas je podsjetio koliko su građani željni kulturnih događanja. Velik broj posjetitelja prošao je u četvrtak kroz prostorije muzeja. Odmah na ulazu naišli smo na mnoštvo okupljenih u razgovoru. 

U prostorijama Odjeljenja za arheologiju sreli smo ljude različitih dobnih skupina, od djece do starijih, a svi su bili podjednako zainteresirani za razgledavanje arheoloških ostataka i razgovor o materijalnoj baštini naših krajeva. U Odjeljenju za etnologiju te u Odjeljenju za prirodne nauke također se okupio veliki broj posjetitelja. Učinilo mi se da se u Odjeljenju za prirodne nauke okupio najveći broj djece i mladih, a u zgradi ovog Odjeljenja ujedno se odvijala i većina predavanja. 

Mogla su se poslušati i dvije teme vezane za područje arheologije. Riječ je o predavanjima koja je za posjetitelje muzeja pripremila dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu – Neolitička revolucija i prvi poljodjelci Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu

U zgradi Odjeljenja za prirodne nauke posjetitelji su se mogli upoznati i s ostalim aktivnostima vezanima za rad muzeja kao što je, na primjer, konzervacija mozaika, metala itd. 

Ovaj događaj jedan je od mnogih pokazatelja da muzej ponovo diše punim plućima. Ako u četvrtak niste bili na rođendanskoj proslavi, preporučujemo da se svakako prvom prilikom zaputite i pogledate priču koju vam ovaj muzej želi ispričati. 

 

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *