Ribarstvo u rimskoj provinciji Dalmaciji

www.coquinaria.nl
image-3242
Garum

Još od prapovijesnog doba ribarstvo je bilo gospodarska grana važna za preživljavanje, prije svega stanovništva na priobalnom području. Osim za ishranu, pojedini školjkaši su, još od neolitskog doba, služili kao predmet trgovačke razmjene (npr. Spondylus gaederopus).

Da se ova tradicija nastavila i u antičko doba svjedoče nalazi iz antičke Isse (današnjeg Visa). Ovdje su na desetak metara udaljenosti od obale pronađeni veliki pitosi ugrađeni u obalu. U njima su se nalazile velike količine ljuštura školjkaša kamenica. Pretpostavlja se da su služili za kratkotrajno pohranjivanje živih školjki namjenjenih uglavnom lokalnoj maloprodaji.

Ako je suditi po tekstovima antičkih pisaca, dolaskom Rimljana u Dalmaciju započeo je nagli razvoj ribarstva. U prilog tomu govorili bi i brojni nalazi ribarskog alata, tragovi bazena za čuvanje ribe i njen uzgoj, posude za čuvanje i transport ribe i slično.

U ribarstvu su vjerojatno prednjačile „liburnske“ populacije, a posebno one s područja Iadera (današnji Zadar) i Argyruntuma (današnji Starigrad Paklenica).

Na nekim su otočno-obalnim gospodarstvima bili posebni objekti za uzgoj i čuvanje ribe namijenjene izvozu, a jedno od najpoznatijih uzgajališta nalazilo se na Brijunima u uvali Verige.

Razvoj ribarstva tekao je kontinuirano, a na nekim područjima predstavljalo je i primarno zanimanje. Bilo je i profesionalnih ribara, koji nisu bili isključivo lokalnog podrijetla.

Osim pomorskog, bilo je razvijeno i riječno ribarstvo, posebno na rijeci Neretvi.

Trgovalo se i ribljim prerađevinama. O tome nam svjedoči teret potopljenih antičkih brodova. Prerađevine koje su se najčešće prezvozile su garum (jelo od iznutrica i ostalih dijelova ribe) ili liquamen, muriu, halex i druge. Garum se posebno cijenio.

Osim domaćih proizvoda, na dalmatinsko su tržište pristizale i riblje prerađevine iz drugih dijelova Sredozemlja (npr. garum iz Hispanije).

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

One comment

  1. Taman pišem o uvali Verige u sklopu rekognosciranja kojeg smo obavili za NP Brioni 🙂 potvrđujem da je postojao vivarium iako potopljen vidi ga se sa obale i satelitske snimke…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *