Kulturna animalistika – pčela kao religijski simbol


Piše: Ivan Volarević, mag arheologije i dipl. bibliotekar

Pčela je zadružni kukac koji se nakon posljednjeg ledenog doba proširio iz Male Azije u Aziju, Afriku i Europu te kasnije u sve dijelove svijeta. Medonosna pčela je ujedno i prvi udomaćeni korisni kukac o čp3emu nam svjedoči prvi prikaz pčelarstva kod pećinske umjetnosti iz današnje Španjolskoj 7000 godina prije Krista.

Kukci općenito, se javljaju u mitologijama svijeta ne samo kao božanstva i njihova personifikacija, nego često i kao stvaratelji svijeta i božji glasnici. Pčela je bila posebno omiljena zbog svoje sposobnosti proizvodnje meda i voska te se tako već u najranijim vremenima povezuje s ženskim božanstvima koje daju hranu i svijetlo. Čovjeka je i organizacija pčelinje zajednice već od najranijih vremena fascinirala što se odražavalo i u brojnim religijskim predodžbama.

Već u neolitskoj Tesaliji imamo prikaz pčelinje božice na oslikanoj keramičkoj posudi da bi kod Minojaca postala važan dio religije. U antičkoj Grčkoj i Rimu pčela se javlja uz ženska božanstva Demetru, Reu, Kibelu, Artemidu, Dijanu i Afroditu. Pčele su othranile i Zeusa koji se rodio u špilji. Grci su također vjerovali da simbolizira dušu, bilo da se radi o duši koja pada u podzemni svijet ili onoj koja izlazi iz tijela. Slična vjerovanja se javljaju i u Bp1engalu, Kašmiru, Južnoj Americi, Srednjoj Aziji i Sibiru. Tako su česte i u pogrebnim običajima te se javlja na grobovima kao simbol besmrtnosti.

Kao kraljevski simbol pčela se javlja već u starom Egiptu. Egipćani su pčelu poistovjećivali s gromom, ali su i vjerovali da su nastale od suza boga sunca Ra koje su pale na zemlju pa se stoga smatra i solarnim simbolom. Također posjeduje i vatreni aspekt zbog svoga žalca i borbenosti.

U Islamu ona jako važan simbol i inspirativna životinja. Islamski herezijarsi Nusairi vjeruju da je Ali vladar pčela i prema nekima su pčele anđeli a prema drugima vjernici, a derviši se ponekad poistovjećuju s pčelama.
Ona je i simbol rječitosti, poezije i inteligencije, pa je kod Grka postojalo vjerovanje da će novorođenče koje ubode pčela postati pjesnik ili filozof. Kasnije je to vjerovanje preneseno i na Ambrozija kojem pčele dodiruju i ulaze u usta.

p2U kršćanstvu simbolizira i Krista čije je tijelo tri dana nakon smrti bilo nevidljivo prije uskrsnuća. Tijekom srednjeg vijeka je bilo rašireno vjerovanje da pčele sadrže dio božanskog uma, ali je i Kristov amblem u kojem se susreće blagost i milosrđe te pravda. Za Bernarda iz Clarivauxa ona je i simbol Duha Svetoga. Veze s ženskim božanstvima nastavlja se i u kršćanstvu pa je tako čest simbol Djevice Marije bilo da se radi o zapadnom ili nešto češće istočnom kršćanstvu. U slavenskim narodnim vjerovanjima pčela se vezuje uz blagdan svete Ane te Bezgrešno začeće ali i njeno Uznesenje na nebo.

Pčela je i između ostalih ključni faktor za opstanak čovjeka i Zemlje kakvu poznajemo jer se oprašivanjem biljaka stvara i do stotinu puta veća korist od ukupnih izravnih koristi.

11081161_679813025474610_3235629501348566955_n
image-3251
Drvena ogrlica u obliku pčele, trešnjino drvo premazano lanenim uljem. 15 KM (60 kn)

Na Arheonu svim ljubiteljima ovih vrijednih radilica nudimo bzzzzz ogrlicu s drvenom pčelom prema prikazu s novčića iz Efeza. Za više informacija javite se na mail arheon.mo@gmail.com 

Na You Tube videu možete pogledati prvi 21 dan u životu pčele, a OVDJE pročitajte o pčelama koje čine dio božanske mudrosti.

The following two tabs change content below.

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *