Priče s Trajanovog stupa

arts.st-andrews.ac.uk
image-3178
arts.st-andrews.ac.uk

Na „divovskom“ Trajanovom stupu ispričana je dugačka priča o pobjedi vojske cara Trajana nad Dačanima koji su živjeli području današnje Rumunjske. Na stupu je uklesano ukupno 155 scena povezanih uz ovo vojevanje.

Spomenuti stup visok je monumentalnih 39,83 metara (visina stupa bez postolja je 29,78 m) , a bio je okrunjen kipom osvajača, dok se danas na njegovu vrhu nalazi skulptura sv. Petra. Narativ koji se proteže cijelom dužinom ove kolonade izrađen je u obliku reljefa na kojem su prikazane tisuće Rimljana i Dačana u maršu, borbi, gradnji, pregovarima, molitvi i nestajanju. Prikazano je ukupno 2 662 likova, a stup je završen 113. godine.

venividizoom.com

Pomnim promatranjem scena na Trajanovom stupu može se otkriti mnoštvo detalja o vremenu u kojem je nastao – o uniformama, oružju, opremi i taktici koju je koristila rimska vojska. Budući da je Trajan ostavio Daciju opustošenu, ova kolonada je od velike važnosti i za Rumunje, jer su na scenama prikazani i „domaći“ stanovnici Dacije i njihov način života. Trajanov stup fascinira ljude od svog nastanka sve do danas, a brojni umjetnici dolaze ovdje tražiti inspiraciju.

Talijanski arheolog Filippo Coarelli uspoređuje scene prikazane na trajanovom stupu sa TV serijom. Neke od scecna koje daju dramski naboj ovom djelu su prikaz Dačanki koje muče rimske vojnike, uplakani Dačanin koji pije otrov kako bi izbjegao uhićenje i mnoge druge.

Stup bi se mogao smatrati i jednim vidom Trajanovih memoara, a važno je spomenuti kako je bio smješten na Trajanovom forumu između dviju knjižnica pa je bilo moguće razgledati sve prikazane scene.

Glavni junak ovih priča je car Trajan koji se pojavljuje 58 puta i to u ulozi vojnog zapovjednika, u razgovoru sa svojim savjetnicima, ali i kao predvodnik prinošenja žrtve božanstvu. Dakle, nije mu cilj bio da se prikaže samo kao vojskovođa, nego i kao pokrovitelj kulture.

S druge strane, Jon Coulston se ne slaže da su na stupu prikazani realni događaji, smatra kako su prikazi samo bili inspirirani stvarnim događajima u Daciji. Rimljani su u pričama na Trajanovu stupu prikazani kao sila reda i civilizacije, a ne destruktivnosti i razaranja. Ako promatramo scene na stupu, možemo zaključiti da su Rimljani sebe prikazali nepobjedivima. Naime, na ovim reljefima nijednom nije prikazana smrt rimskih vojnika.

Ovdje možete pogledati prezanimljiv video o tome kako je ekipa National Geographica zamislila proces gradnje ovog spomenika:

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

One comment

  1. Da li je baš 126 metara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *